Mülkiyet verilerinde coğrafi bilgi sistemi ile zamansal analiz
Temporal analysis of deed and cadastre data by geographic information system
- Tez No: 201283
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Temporal Geographic Information Systems, Temporal Analyses, Spatio-Temporal Analysis, Deed and Cadastre Data
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bilgisayar teknolojilerinin gelişimine paralel olarak büyük bir gelişme gösteren Coğrafi Bilgi Sistemleri, günümüzde yaşantımızın vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) çoğunlukla gerçek dünyanın anlık bir temsilini sunmaktadır. Ancak, veriler zamanla değişir ve bu değişimlerin bilgi sistemine yansıtılmaması veya farklı zaman aralıklarında yansıtılması bilgi tutarlılığını bozar. Son yıllarda farklı disiplinlerin zamana bağlı mekansal araştırmalarına yanıt verebilmek için zaman faktörünün CBS ile bütünleştirilmesi önem kazanmıştır. Bunun sonucunda, hem mekansal hem de zamansal değişimleri kayıt etme, analiz etme, işleme ve görselleştirmeye olanak tanınır. Ülkemizde, mülkiyet verilerinin zamansal analizlerine, yargı, birçok kamu kurum ve kuruluşu, belediyeler, özel sektör ve vatandaşlar tarafından ihtiyaç duyulmakta olup, bu ihtiyaç mevcut Tapu ve Kadastro (TK) sistemiyle karşılanmaya çalışılmaktadır. Türkiye'de arazi, arsa, bina gibi taşınmazların hukuki durumları, Tapu Sicil Müdürlükleri'nin kontrolündeki ?Tapu Sicili verileri? ve Kadastro Müdürlükleri'nin kontrolündeki ?Kadastro bilgileri? ile tanımlıdır. Taşınmazların tapu ve kadastro verileri sürekli değişmekte ve bu bilgiler geleneksel yöntemle arşivlenmektedir. Bu çalışmada, TK bilgilerine ihtiyaç duyan kurum ve kuruluşlar araştırılarak, Tapu Sicil ve Kadastro Müdürlüklerinin mevcut yapısı incelenmiş olup, TK bilgilerinin zamansal analizlerine duyulan ihtiyacın giderilmesine yönelik bir uygulama gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Anahtar Kelimeler : Zamansal Coğrafi Bilgi Sistemleri, Zamansal Analiz, Zamana Bağlı Mekansal Analiz, Tapu ve Kadastro Verileri.
Özet (Çeviri)
Geographic Information Systems, which expose enormous improvements parallel to computer technology developments, become an important part of nowadays human life. Geographical information systems today mainly present the static position of the real world Whereas, the data change in the course of time and the fact that these are not reflected into the information systems or the fact that these are reflected in different time intervals spoils the information consistency. For this reason, time integration into GIS has gained importance in recent years and as a result of this, temporal GIS (TGIS) emerged to be able to answer more complicated spatio-temporal inquiries of different disciplines. TGIS enables recording, analysing, processing and visualizing the both spatial and temporal changes. In our country, the temporal analysis of Deed and Cadastre (DC) data is needed by jurisdiction, many public foundations and institutions, municipalities, private sector and citizens. This need has long been tried to be met by conventional DC systems. In Turkey, land information representing the legal status of real properties such as land, building-plot and building has two main components; one is the geometrical component (Cadastre) and the other is the ownership information (Deed). DC data is dynamic. These data have been updated conventionally. In the context of need determination, foundations and institutions needing DC data were determined. Besides, the current structure of Register of Deeds and Cadastre offices were examined to determine the conventional DC system. In this study, determination of the need for temporal analysis of DC data and a system design devoted to this need were realized.