Polielektrolit-protein kompleksleri
Polyelectrolyte-protein complexes
  1. Tez No: 201285
  2. Yazar: M. SERAP ARUNTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. MUSTAFA AKDESTE, YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP AKDESTE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polielektrolit, polimerizasyon, Atomik kuvvet mikroskobu (AFM), elektron mikroskobu (EM), BSA, SEC, immunoloji, antijen, Polyelectrolyte, polymerization, atomic force microscopy (AFM), electron microscopy (EM), BSA, SEC, immunology, AFM, immunoloji, antigen
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Günümüzde polielektrolit ve protein kompleksleri pek çok alanda kullanılmaktadır. Özellikle bu bileşikler, biyolojik açıdan önemli mekanizmaların oluşturulmasında ve biyomedikal uygulamalarda, kullanım potansiyeline sahiptirler. Proteinlerin işlevsel özellikleri, polimerler ile komplekleştirme yoluyla arttırılabilmektedir. En önemli veriler, komplekslerin immunolojide kullanımıyla elde edilmiştir. İmmunojenliği arttırılmış proteinler ve virüsler güçlü aşı sistemlerinin geliştirilmesini sağlamıştır. Yapay antijen kullanıldığında, immun cevabı almak için adjuvan kullanılması gerekmez. Timusu olan veya olmayan hayvanlarda antikor oluşumunun uyarılması sağlanır. Bu çalışmada, öncelikle polielektolit kavramına açıklık getirilmiştir. Polielektrolitlerin yapıları, sınıflandırılmaları hakkında bilgiler verilmiş, serbest radikal polimerizasyonu, iyonik polimerizasyon, basamaklı polimerizasyon ve kimyasal modifikasyon ile sentez yöntemleri anlatılmıştır. Doğal veya sentetik sınıflı polielektrolitlerin, proteinler ile komplekslerinin oluşumları, yapı-özellik ilişkileri, etkileşimleri ve uygulamaları hakkında incelemeler yapılmıştır. Oluşan komplekslerin AFM, EM, OM, DLS, ELS, IR, potansiyometri, DSC, SEC, ACE vb. gibi karakterizasyon teknikleri detaylı olarak açıklanmış, literatürdeki uygulamaları hakkında bilgiler sunulmuştur. Bu çalışmada ayrıca komlekslerin immunolojide kullanımı ile ilgili yapılmış deneysel çalışmalardan bahsedilmiştir. BSA' nın PVP, PAA ve PSSNa gibi polielektrolitlerle karışımının sulu çözeltilerinin immunolojik olarak incelenmesinden elde edilen sonuçlar verilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, karışımların immunojenliği polielektrolitlerin yapısına ve oluşan komplekslerin kararlılığına bağlıdır. Ayrıca, yapay antijenlerden yapay aşılara geçme yolları aranarak, tüberküloz ve grip gibi infeksiyonlarda, PEK nin immunolojik etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays polyelectrolyte and protein complexes are used in many areas. These complexes have a high potential of usage in terms of composing biologically important mechanisms and biomedical applications. Functional properties of proteins can be improved by creating complexes by polymers. The most important results have been obtained by usage of the complexes in immunology. Immunological improved proteins and viruses have provided to develop strong vaccine systems. When artificial antigen is used, it is not needed to use adjuvant to get an immune response. Stimulation of antibody formation is provided in animals with timus or without timus. In this study polyelectrolyte concenpt is firstly was clarified. Information about of structures and classification of polyelectrolytes was given. Synthesis methods with free-radical polymerization, ionic polymerization, stepwise polymerization and chemical modification were explained. Exeminations about developments of natural and syntetical classified polyelectrolytes, formation of proteins and complexes, their structure ? property relations, interactions and applications were made. Characterization technics of the formed complexes like AFM, EM, OM, DLS, ELS, IR, potantiometry, DSC, SEC, ACE, etc. were explained in detail and informations about their applications on literature were represented. Moreover on this work, experimental studies about the usage of complexes in immunology were given. The results of examinations on aqueous solutions of BSA mixtures with polyelectrolyte like PVP, PAA and PSSNa were given. According to these results immugenity of mixtures depends on the strustures of polyelectrolyte?s and stability of the established complexes. Furthermore, immunological effects of polyelectrolyte complexes are examined on infections like tuberculosis and influenza by searching the ways to pass from artificial antigens to artificial vaccinees.