Üçlü polimer-metal-protein komplekslerinin yapı modelleri
Ternary structure models of polymer-metal-protein complexes
- Tez No: 128634
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MUSTAFAEV AKDESTE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polielektrolit, üçlü polimer-metal-protein polikompleksleri, triptofan, fluoresans, Polikompleks. ıx, Polyelectrolytes, ternary polymer-metal-protein complexes, tryptophan, fluorescence, Polycomplex
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Anyonik polielektrolitlerin(PE)(poliakrilik asit ve biyolojik şartlarda bozunabilen dekstran sülfat) geçiş metal iyonları(Cu2+, Zn2+, Fe3+, Fe2+, Cd2+, Ni2+, Co2+ ve Mn2+) varlığında sığır serum albumini(SA) ile sulu çözeltideki etkileşimi fluoresans ve uv-visible spektrofotometrik yöntemlerle incelenmiştir. Anyonik PE negatif yüklü SA ile metal varlığında ortamın şartlarına, bileşenlerin oranına ve metalin doğasına bağımlı olarak suda çözünebilen veya çözünemeyen üçlü PE-metal-SA kompleksleri oluşturduğu kanıtlanmış ve polikompleksin stabilitesinin metalin doğasına bağımlı olarak değiştiği gösterilmiştir. Metal iyonlarının etkili bir fluoresans söndürücü olduklarını düşünerek, çözülebilen üçlü polikomplekslerin yapıları, SA'nın triptofan kromoforlarının davranışlarının fluoresans yöntemi ile araştırılmasına dayanarak incelenmiştir. Uv-visible spektrofotometrik yöntemle Cu2+, Fe2+ ve Fe3+ iyonlarının daha stabil kompleks oluşturma özellikleri, fluoresans etkinliklerinden de görünmektedir. Bu üç iyon, protein yapısındaki triptofanın fluoresansını söndürür ve maksimum dalga uzunluğu(Â^a*) red shift verirler. Bu sonuçlara dayanarak Cu2+, Fe2+ ve Fe3+ iyonları varlığında oluşan polikomplekslerin yapısı hakkında şunlar söylenebilir; bu iyonlar polianyon makromoleküllerini proteinle bağlıyarak üçlü polikompleks oluştururlar ve oluşan partiküllerin yapısındaki albumin globülleri çözelti ile etkileşebilen bir formda bağlanmaktadırlar. Diğer iyonlar(Zn2+, Cd2+, Ni2+, Co2+ ve Mn2+) polianyonlarla zayıf kompleks oluşturma özelliği taşırlar ve daha etkin olarak protein molekülü ile etkileşime girerek tuz etkisi gösterirler. Bu etkileşim sonucu protein molekülü daha da kompakt(sıkışık) hale gelerek triptofanın su molekülleri ile etkileşimini azaltırlarıma blue shift gösterir). Bu sistemlerde Cu2+, Fe2+ ve Fe3+ iyonlarından farklı olarak kararlı yapılı üçlü polikompleksler oluşamazlar. Alınan sonuçlar yeni türde yapay immunojenler geliştirmek için önem taşımaktadırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The interaction between anionic polyelectrolytes(PE)(polyacrylic acid and biodegradable dextran sulfate) and bovine serum albumin in the presence of transition metal ions in aqueus solution was analyzed with fluorescence and uv-visible spectrophotometric methods. It is proved that, due to the ratio of ingredients, nature of metal ions and enviromental conditions, soluble and insoluble triple PE-metal-BSA complexes have accured between negatively charged BSA and PE in the presence of transition ions. It is also shown that the stability of these complexes can be effected by the nature of the metal ions. Because of metal ions are effective fluorescence quencher, the structure of polycomplexes are detected due to behaviors of chromophore with the uv-visible spectrophotometric method, it is shown that more stable complexes are occurred in the presence of Cu2+, Fe3+, Fe2+ which is also proved by fluometric. These three ions quench tryptophan fluorescence and the maximum wavelenght changes shift to the red region. According to these results, the below comments can be made about the structure of ternary complexes in the presence of Cu2+, Fe3+, Fe. These ions (Cu, Fe, Fe ) connects the polyanion macromolecules with proteins and makes ternary polycomplex. Albumin molecules in the structure of the complex particles is open for the interaction with the solution. The other ions(Zn2+, Cd2+, Ni2+, Co2+ and Mn2+) have the ability to make weak complex with polyanions. These metal ions effectively interact with proteins and shows salt characteristic. As a result of this interaction, protein molecules, becomes more compact and reduces the interaction of tryptophan with water molecules(^max blue shift). So it can be concluded that Cu2+, Fe3+ and Fe2+can make stade complexes. These results are important because they can be used for developing new type of synthetic immunogens.