Kamusal alanda sanat ve kentsel mekana etkileri İstanbul'da heykel uygulamaları irdelemesi
Arts at the public space and its effects on urban places-Sculpture applications study in İstanbul
- Tez No: 201287
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE YENEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Sosyoloji, Şehircilik ve Bölge Planlama, Art History, Sociology, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kamusal alan, kentsel mekan, sanat, heykel, Public space, urban place, arts, sculpture
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Kentsel mekanlar kamusal alanlar olarak toplumsal hayat ve bireyin varolusu açısından çok önemlidir. Bu önem kamusal alanın toplumların sosyal ve günlük yasam pratiklerinin ana fiziksel - islevsel platformunu meydana getirmesinden ve de bunun estetik düzeyini olusturan içerigin toplumların ve kentlerin yasam kalitesinin düzeyi anlamında belirleyici olmasından ileri gelmektedir. Bu açıdan degerlendirildigi zaman kentsel mekanlar toplumdaki farklı gruplarca kamusal alanların olusturulması ve denetlenmesi adına yapılan iktidar çatısmasının sekillendigi ve somutlastıgı alanlardır. Bu iliski kentsel mekanların tasarım, üretim veya dönüsümleri süreçlerinin temelini olusturmaktadır. Bu dogrultuda bakıldıgı zaman, ister kentsel tasarım, planlama veya kent mimarisi ile ilgili pratikler adına, ister kentsel mekanların gösterge anlamlarının analizi açısından ele alınsın, mekanın kimligini olusturan bu bagıntıları karsılıklı olarak degerlendirmek ve anlamak bu etkileri toplum yararına yönlendirmek açısından önemlidir. Sanat fiziksel estetigin ulastıgı en üst seviyedeki yaratım olarak kamusal alanda uygulandıgında içerigini olusturan gerçek toplumsal gücünü bulur. Bu güç kentin sanat ile olan karsılıklı olumlu etkilesiminden meydana gelmektedir. Kamusal içerigi ile sanat anlam boyutunu derinlestirirken, kent mekanı da sanat ile yüksek bir estetik düzeye ve güçlü bir toplumsal simgeye kavusur. Bu açıdan kamusal alanda sanatın kentsel mekan ile ne sekilde bulusacagı hem mekansal parametreler açısından hem de üretilecek eserin içerigini olusturacak olan etkiler anlamında dikkatle ele alınmayı gerektirir. Öte yandan kamusal sanatın özgürce üretilmesi ve iyi kurgulanmasının kentsel mekanlara etkisi hem fiziksel estetik hem de sosyolojik anlamları açısından yüksek seviyede olacaktır. Bu süreç kentsel mekanda konumlandırılmıs bir sanat eserinden, sanatsal düzeyde kurgulanmıs bir kentsel mekan pratiginin genis aralıgı içinde bir yer alabilir. Kamusal alanda sanatın kentsel mekana etkilerinin evrensel düzeyde degerlendirilmesine kosut olarak yerel düzeyde Cumhuriyet Dönemi Türkiye'sinde en basta gelen kamusal sanat olan heykel sanatı ele alınmıs ve stanbul içinde farklı zamanlarda farklı alanlara yapılmıs altı adet uygulamanın analizi ile somut olarak degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
Urban places are very important as public spaces in terms of social life and existence of individual. This importance comes as public space is the main physical and functional platform of the social and daily life practices of the community and the base which creates the aesthetics degree of this is determinative for the life standards of the society and the cities. When we evaluate from this angle, urban places are the spaces which the power conflicts take shape and become concrete to form and control the public spaces by different groups. This relationship makes the base of the design, production and transformation process of the urban places. When it is seen from this direction, either discussed for the urban design, planning or urban architecture practices or for the analysis of the meaning of the signs of the urban places; to evaluate and understand mutually these correlations which form the identity of the place is important for canalizing these effects for the benefits of the community. Arts as the highest degree of the creation which the physical aesthetics reach, finds its true social power when it is applied at the public space. This power comes from the positive interaction of the city with arts. While art is deepening the dimensions of its meaning with the public content, urban place achieve a high aesthetic degree and a strong public symbol. From this angle, how the public arts will meet the urban place require to be discussed carefully in the means of both spatial parameters and the effects which will form the content of the piece. Further more, the effects of public arts to the urban places will increase either in the means of physical aesthetics and the sociological meanings with the production of them freely and well organized. This process can take place from an art object placed in an urban place to the urban spatial practice which is organized in an artistic degree. Parallel to the evaluation of the effects of arts at the public space to the urban places in international degree, sculpture which is the main public art in Turkey during the Republic Period is discussed and evaluated concretely with the analysis of the six pieces made at different dates and at different places in Istanbul.