Hastane aydınlatması ve elektriki güvenliğinin incelenmesi
Hospital lighting and investigating hospital's electrical safety
- Tez No: 201288
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Hastaneler, Electrical and Electronics Engineering, Hospitals
- Anahtar Kelimeler: Hastane elektriği, hastane aydınlatması, topraklama sistemleri, tıbbi alanlarda elektriksel güvenlik, koruma sistemleri, Hospital electricity, hospital illumination, grounding systems, electrical safety of medical locations, protection systems
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bilindiği üzere hastaneler, topluma hizmet veren tüm diğer kurumlarda olduğu gibi, toplumun gelisim ve ihtiyaçlarına cevap verecek kapasitede olmalıdır. Hasta için olusturulması mecburi görsel konfor ve elektriksel güvenliğin gelistirilmesi ile uygulamasının doğru yapılması önemlidir. Genel olarak bu çalısmada aydınlatma ve güvenlik sistemlerinin tüm hastane binalarındaki önemi ve gerekli çözüm önerileri ortaya konmustur. Hastanelerde aydınlatma sisteminin önemi büyüktür. Olabildiğince gün ısığından yararlanılmaya çalısılmalıdır. Yapay aydınlatmadaki amaç enerji tasarrufundan daha çok; ısığın renginin ve çevresel faktörlerin hasta üzerinde olumlu psikolojik etkiler yaratmasıdır. Hastaların kendilerini huzurlu bir ortamda hissetmeleri tedavi sürelerini hızlandıran en önemli etkenlerden bir tanesidir. Hastanelerin farklı bölümlerinde uygulanan aydınlatma sistemlerinin özelliklerine değinilmistir. Herhangi bir acil durumda, hastanenin güvenli bir sekilde bosaltılması acil aydınlatma sistemine bağlıdır. Sistemin seçimi ve isletimi sırasında dikkat edilecek hususlar belirtilmektedir. Hastanelerdeki elektriksel güvenlik sistemlerinin, hasta ve personelin can güvenliği açısından büyük önem tasıdığı bilinmektedir. Teshis ve tedavi yöntemlerinde modern tıbbi elektrik cihazlarının daha çok yer alması ile elektrik tesisatının güvenliği önem kazanmıstır. Elektrik tesislerindeki farklı topraklama sistemlerinin koruma özelliklerinden, güç beslemesinden ve özel koruma yöntemlerinden bahsedilmektedir. Ayrıca hastanelerde olması gereken hemsire çağrı sistemi ve havalandırma sistemlerinin özellikleri anlatılmaktadır. Bir hastane tesisatına ait örnek projeler verilmis ve bu kısımda hastane bölümlerinde bulunan özel odalara ait teknik detaylar ve uygulama örnekleri verilmistir.
Özet (Çeviri)
Like all other foundations working for the good of community, hospitals should have the capacity for societies growth and needs. The right application of the `must have? visual comfort and electrical safety for the patient is important. In this work; ligting and security systems for all hospital buildings are discussed and solutions are presented. Ligting is very important for Hospitals. Lighting should be benefitted from daylight as much as possible. Artifical Lightings main purpose is to support a good psychology on patients by choosing right colors and surrounding atmosphere. Peacefull environment is a key in acceleration of recovery. Properties of different lighting systems for different parts of the hospital have been explained. In emergency, emergency lighting systems are very important to evacuate the hospital properly and safely. Choosing the right system and the usage have been explained. It?s known that electrical safety systems have lathel importance for personal and patients. Modern diagnosis and treatment techniques wich require much electricity have increased the importance of safety systems. Different grounding types, different electrical supplies and special safety techniques have been discussed. Nurse calling systems, air conditioning systems have also been presented. Example electrical projects for a hospital with technical details for special rooms and aplications examples have been presented in the last section.