Silisyumlu sacların soğuk haddelenebilirliğinin araştırılması
The researchment of cold rolling ability of the silicon steels
- Tez No: 201289
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EKERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Elektrik çeligi, watt kaybı, soguk haddeleme, Electrical steel, core loss, cold rolling
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalısmada çelik sacların üretimi, silisli sacların üretimi, tipleri, özellikleri genel hatlarıyla açıklanmıs, kullanım alanları, özellikle üretimde açıga çıkan enerji kayıpları, bu kayıpların en aza indirilmesi için yapılması gerekenler, manyetik özellik kalınlık iliskisi irdelenmis ve bu çeliklerin soguk haddelenebilirligi, haddeleme sırasında meydana gelen hatalar, üretim sartlarının malzemeye etkileri konuları ayrıntılı bir sekilde anlatılmıstır. Çalısma üç ana bölümden olusmustur. Birinci bölümde çelik saçların genel üretim prosesi ve bu prosesin özellikle metalurjik açıdan sonra üretim sartları açısından, üretim sırasında meydana hatalar ve bu hataların yapıya ve mikro yapıya etkileri açısından incelenmis sıcak ve soguk haddeleme prosesleri her yönden ele alınmıstır. kinci bölümde elektrik çeliklerinin önemli bir grubu olan silisli çeliklerin üretim yöntemlerinden, tiplerinden, kimyasal bilesimlerinden, manyetik özelliklerinden ve bu özelliklerin nasıl gelistirilebildiginden ana hatlarıyla bahsedilmistir. kinci bölümün devamında ise üretim yöntemlerinin bu çeliklerin manyetik ve mekanik özelliklerine etkilerinden, uygulanan yüzey islemlerinden ve bu islemlerin islevlerinden bahsedilmistir. Sonra çekirdek malzemelerdeki güç kayıplarından kayıplara etki eden faktörlerden, manyetik özellik kalınlık iliskisinden, transformatör çekirdeklerinin verimliligini etkileyen diger faktörlerden ve bu faktörlerin minimize edilmesi için yapılması gerekenlerden de bahsedilmistir. Üçüncü bölüm deneysel çalısmalara ayrılmıstır. Bu çalısmanın ilk asamasında kullanım ömrünü tamamlamıs (hurda) 6 adet silisyumlu çelik sac toplanmıs ve Assan Alüminyum firmasından da aynı oranlarda silisyum içeren iki adet orijinal M470 ve M700 tipi Si'lu çelik sac alınmıstır. Bu çelik saclar çesitli metalografik islemlere tabi tutulduktan sonra mikro yapıları karsılastırılmıstır. Bu kıyaslamalar aynı zamanda ASTM'deki aynı oranlarda silisyum içeren çeliklerin mikroyapıları da temel alınarak sürdürülmüstür. Deneysel çalısmanın asıl amacı olan ikinci asamasında ise MGE Metal firmasından iki grup halinde alınan M400 tipi silisyumlu sac yine MGE Metal fabrikasında soguk haddeleme islemine tabi tutulmustur. M400 tipi haddelenen çeligin ve haddelenmemis orijinal sacın çekme testleri de MGE Metal fabrikasında yapılmıstır. Daha sonra haddelenen bu partiler Tübitak MAM arastırma merkezine watt kaybı testi yapılmak üzere tarafımca götürülmüstür. Watt kaybı testini takiben bu üç farklı kalınlıktaki M400 tipi elektriksel çeligin mikro yapısı da incelenmistir. Ayrıca bütün numunelerin kimyasal analizleri de yapılmıs ve sonuçlar degerlendirilmistir. Çalısma, sonuçların degerlendirilmesi ve referansların tanıtılmasıyla sona ermistir.
Özet (Çeviri)
The study was carried to explain production of steel sheets, production of silicon steels, types of silicon steels, their properties and especially energy losses which occur during production, preventions for the reduction of these losses and the relationship between magnetic properties and thickness. This study was particularly explained to understand ıf cold rolling process could apply to these types of steel, the defects which occur during the cold rolling process and the effect of production condition to the material. The study composed of three parts. In the first part, general production process of these steels are discussed in general form also explained by the side of metallurgical aspects. After that the defects which occur by cold rolling process and the effects of these defects to the structure and microstructure was also reported. At the end of this part, cold and hot rolling processes are examined entirely. In the second part, the subjects of production methods of silicon steels which is an important group of electrical steels, types of these steels, chemical composition of these steels, magnetic properties of these steels and how these features can be changed was also defined. At the attendance of these part, the effects of production methods to the magnetic and mechanical properties of these steels, the process and function of surface treatments which are applied are clearly discussed. Also the threotical part completed by explaining the reasons which effect the losses in transformer cores, the relationship between magnetic properties and thickness, and efficiency factors which affect transformer cores and the preventions which to minimize these factors. The third part allocated to experimental studies. At the first stage of this part 6 pieces of scrap material which are completed their physical life are picked from junk collector. And the steels which have the same amount of silicon are bought from Assan Aluminyum firm. After metallografic treatments are applied to these steel sheets, microstructures of the steels are compared both with the orijinal ones and with the structures in the ASTM Handbook. At the second and main stage of this experimental study, M400 type silicon steel sheets are taken from the MGE Metal Company and the sheets are exposed to cold rolling process again in the same factory. The tensile strenght values of cold rolled and non-rolled M400 type silicon steel are also measured at the same factory. And then the group which are cold rolled are taken to the TUBITAK MAM scientific research center for core loss test. Following the core loss test, microstructures of the specimens of three different thickness are analysed. Also the chemical analyses of all specimens are appraised by defining the effects of microstructures. The study is concluded with the evalation of the results.