Mikroklimanın yapı ve çevresinin tasarımına etkileri
The effect of microclimate in the design of the building and its environment
- Tez No: 201290
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TUNBİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Klima, mikroklima, yapı, tasarım, çevre, Climate, microclimate, building, design, environment
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
`Mikroklimanın Yapı ve Çevresinin Tasarımına Etkileri' konulu bu çalıma yapı tasarımında mikroklima ile ilgili özelliklerin ortaya konmasını ve bu özelliklerin tasarıma etkilerinin irdelenmesini amaçlamaktadır. Mikroklima ile ilgili etmenlerden kontrol edilebilir olma özellii nedeniyle güne ve rüzgar bu çalıma kapsamında öne çıkarılmı buna karılık kontrol edilmesi daha zor olan nem ve benzeri gibi özelliklere çalıma kapsamı dıında tutulmutur. Yöntem olarak konu ile genel literatür aratırması dıında birbirinden farklı özellikler içeren 3 örnek incelenmi ve bunlarla ilgili mikroklimatik yaklaımlar belirlenmitir. Çalıma 6 bölümden olumaktadır. lk bölüm çalımanın ana hatlarının ortaya konduu giri bölümüdür. kinci bölüm yapı ve çevresi ile ilgili genel tanım ve kavramlar ile yapı-çevre ilikisini ele almaktadır. Üçüncü bölümün konusu klima tanım, tarihçe ve çeitleridir. Mikroklima etkenleri ve kontrolü adı altındaki dördüncü bölüm mikroklima kontrolü açısından güne ve rüzgar etkilerini incelemektedir. Beinci bölümde mikroklimanın yapı ve çevresine etkileri 3 örnek proje üzerinde aratırılmaktadır. Son bölüm sonuç ve önerilere ayrılmıtır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study named `The Effect of Microclimate in the Design of the Building and its Environment? is to determine the effects of microclimatic conditions in the design of buildings. Among the microclimatic effects sun and wind are taken into consideration whereas those effects which are hard to control - like moisture content ? are left out. The method used for the study is a research on 3 desing examples that are quite different from each other following a general search of literature concerning the subject. The study is made up of 6 chapters. The first chapter is the introduction which deals with the main features of the study.The following chapter is about the general definitions and concepts of the building and the environment and explores the building ? environment relationship. History, concept and the varieties of climate are studied in the third chapter. The fourth chapter deals with the effects of sun and wind in terms of microclimatic control. The fifth chapter is a study on the 3 example designs concerning the effects of microclimate on the building and its environment. The last chapter is assigned to the conclusion and proposals.