Voyvoda (bankalar) Caddesi'nin tarihsel gelişimi ve Hezaren Han
The historical development of Voyvoda (Bankalar) Street and Hezaren Han
  1. Tez No: 201315
  2. Yazar: SEMİH ALPAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Galata, Voyvoda Caddesi, Hezaren Han, XIX. yüzyıl mimarisi, Alexandre Vallauri, Galata, Voyvoda Street, Hezaren Han, XIX. Century architecture, Alexandre Vallauri
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Galata bölgesi, İstanbul'un tarih boyu yoğun yerleşimlerinden biri olmuştur. Buranın bir liman kenti olması, hem ticaretin hem de konut işlevinin gerçekleştiği bir merkez olmasını da beraberinde getirmiştir. Voyvoda Caddesi ise bu bölgenin merkezi sayılabilecek bir yoldur. Özellikle XIX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren cadde başkentin finans merkezi olmuştur. Bu 300 metrelik cadde Osmanlı modernleşmesinin de kilometre taşlarından biridir. Hezaren Han, Voyvoda Caddesi'nin ve Osmanlı ticaret hayatının nasıl değiştiğinin göstergelerinden biridir. Han, bürolara hizmet veren bir yapı olarak tasarlanmıştır. Gelişen imkanlar sayesinde inşaatı 5 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan hanın mimarı Alexandre Vallauri'dir.
Özet (Çeviri)
The Galata district has been one of the dense settlements of İstanbul throughout the ages. Being a harbor city makes the district a center of commerce and a residential zone as well. Voyvoda Street can be easily identified as the center of the district. Especially from the second half of the nineteenth century, the street became the financial center of the capital. This 300 meter long street was one of the milestones of the Ottoman modernism. Hezaren Han is one of the indicators that shows how Voyvoda Street and the financial life of Ottoman Empire has been changed. The building was designed as an office building. Due to the developing facilities, the building was built by Alexandre Vallauri, a Levantine architect, in a short term like 5 months.