Sağlık kurumlarının iyileştiren hastane anlayışı ve akreditasyon bağlamında tasarımı ve değerlendirilmesi
Tehe design and evaluation of healthcare buildings in the context of healing hospitals and accreditation
  1. Tez No: 201323
  2. Yazar: ASLI SUNGUR ERGENOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYFER AYTUĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: mimarlık ve tıp, hasta-merkezli tasarım, akreditasyon, kalite, kullanıcı katılımı ve memnuniyeti, architecture and medicine, patient-focused design, accreditation, quality, user contribution and satisfaction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 336
Özet
Son yıllarda bütün dünyada, sağlık sektöründe önemli değişimler yaşanmaya başlanmıştır. Türkiye'deki sağlık kurumlarını bu yeni anlayışlar doğrultusunda yeniden düzenlemek ve tasarlamak, yaşam ve bakım kalitesini yükseltmek açısından önemlidir. Bu doktora tez çalışmasının amacı, gelecek hastane tasarımlarına kılavuz niteliğinde, sağlıklı ve doğru çalışan, dünyada geçerli olan akreditasyon standartlarının karşılanmasına zemin hazırlayan, hasta iyileşmesine doğrudan katkıda bulunabilecek, hastane tasarım kalitesine yönelik bir kontrol listesi oluşturulmasıdır. Giriş bölümünde, çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi ortaya konmuştur. 2.bölümde, günümüzde öne çıkan hasta-merkezli sağlık bakımı kavramının gerçekleştirilebilmesi için mimarlığın gerekliliği ve sağlık binalarında sanatın hasta sağlığı üzerine etkilerinden bahsedilmiştir. 3. Bölümde, Dünya ve Türkiye'de tarih içinde tıp paradigmalarının değişimi ve hastane yapılarına etkisi anlatılmıştır. 4.bölümde, hastane tasarımını etkileyen paradigmalar, yeni yaklaşım ve anlayışlar araştırılmış, hastane tasarımlarına olası yansımaları incelenmiştir. Bu bölümde, yeni tıp kuramları ve teknolojik gelişmelerin de tasarıma olası etkilerinin neler olabileceğinden bahsedilmiş, hastane binaları ve çevrelerinin hasta sağlığına etkileri anlatılmıştır. `İyileştiren hastane' kavramı, iyileştiren hastanelerde kullanıcı katılımı ve hastamerkezli tasarımın özellikleri irdelenmiştir. 5. bölümde, sağlık sektöründe akreditasyon konusu ele alınmıştır. 6. Bölümde, hastanelerde kalite geliştirmeye yönelik kontrol listesi oluşturma ve uygulama yaklaşımları araştırılmıştır. Akreditasyona yönelik 'iyileştiren hastane' tasarımında, tasarım kalitesinin değerlendirilmesinin ne şekillerde olabileceği anlatılmıştır. 7. Bölüm'de, sağlık kurumlarının iyileştiren hastane anlayışı ve akreditasyon bağlamında tasarımı ve değerlendirilmesine yönelik kontrol listesinin oluşturulması hedefi ortaya konarak, akreditasyon standartları ve kalite parametreleri, paradigmalar ve hasta eğilimlerine ilişkin çalışmalar sonucu elde edilmiş bilgiler ışığında bir kontrol listesi oluşturulmuştur. 8. bölüm, alan çalışmaları sonucunda elde edilen verilerin analizi, değerlendirilmesi ve yorumlanmasını içermektedir. Son olarak, 9.bölüm ise, sonuçların tartışılması ve ileriye dönük önerilerin ortaya konulmasına yönelik olarak oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, considerable changes and transformations have started to take place in the healthcare sector worldwide. Studies on subjects of healing healthcare design and accreditation are accelerating day by day. Reorganizing and designing the healthcare facilities in Turkey considering new approaches is vital for raising the standards of care and life quality. The aim of the study is to form a hospital design checklist that prepares the healthcare facility to meet the current accreditation standards worldwide and contributes to patient healing directly thus serving as a guide for the design processes of future hospitals in Turkey. In the introduction part, the aim, the scope and the method of the study is explained. In the 2nd chapter, the necessity of architecture to meet the requirements of the concept of patient-centered healthcare, effects of art in healthcare buildings on patient healing and wellness are told. In the 3rd chapter, the transformation of medical paradigms of the past and their effects on healthcare buildings in Turkey and the World are revealed. In the 4th chapter, the new paradigms, approaches and understandings and their probable reflections on design are explained. Moreover, probable affects of new medical theories and technological developments to design are mentioned and effects of hospital buildings and environments to patient health are explained. The `healing hospital? concept, user contribution in healing hospitals and the properties of patient-centered design are also revealed. In the 5th chapter, accreditation in the healthcare sector is discussed. In the 6th chapter, the approaches of forming and practicing quality development checklists are examined. The ways to evaluate the design quality for `healing hospital? design directed at accreditation are explained. 7th chapter consists of the formation of the checklist, according to both the accreditation standards, the quality parameters, and the studies on new paradigms and patient tendencies. 8th chapter consist of the analysis, evaluation and the interpretation of the data obtained from the case studies. Finally 9th chapter is the discussion of the results and the exposing of the suggestions for the future.