Mimarlık eğitimi başlangıcında bireyin ilgi-yetenek-yaratıcılık düzeyi ile tasarım performansı arasındaki ilişkiler
The relationship between the level of interest-ability-creativity when entering architectural education and design performance
  1. Tez No: 201324
  2. Yazar: AYLA AYYILDIZ POTUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR BARKUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Mimarlık, Psikoloji, Education and Training, Architecture, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık eğitimi, mimari tasarım, yaratıcılık, tasarım psikolojisi, Torrance Yaratıcı Düşünce Testi, Architectural education, architectural design, creativity, psychology of design, Torrance Tests of Creative Thinking
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Temel amacı, mimarlık eğitimi başlangıcında bireyin ilgi - yetenek - yaratıcılık düzeyi ile tasarım performansı arasındaki ilişkilerin irdelenmesi olan bu çalışmanın teorik bölümünde, meslek seçimi, meslek seçimini etkileyen faktörler, mimarlık eğitimi başlangıcında bireysel farklılıklar (ilgi - yetenek - değer) ve yaratıcılık olgusu ele alınmıştır. Boylamsal desene sahip araştırma, altı yıllık zaman sürecine ait verileri kapsamakta, örneklemi, 2004 ? 2005 öğretim yılında Y.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünde öğrenime başlayan birinci sınıf öğrencileri ve aynı öğretim yılında öğrenimine devam eden son sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan toplam denek sayısı 262 olup, veri toplama aracı olarak, literatürde yer alan geçerlik güvenirlik araştırmaları yapılmış ölçeklerin yanı sıra, çevresel psikoloji araştırmalarında uygulanılan görsel araştırma teknikleri ve araştırmacı tarafından geliştirilen ölçme araçları kullanılmıştır. Bireyi Tanıma Formu (BTF), Kendini Değerlendirme Envanteri (KDE), Torrance Yaratıcı Düşünce Testi (TYDT), Yetenek Değerlendirme Uygulamaları (YDU), Mimari Tasarım Performansı Değerlendirme Ölçümleri (MTP), Tasarım Problemi Performans Değerlendirme Uygulaması (TPD) veri toplama araçlarını oluşturmaktadır. Bulgular, mevcut sistemle mimarlık eğitimine kabul edilen öğrenci profilinin genel yapısını ortaya koymanın yanı sıra, mimari tasarım eğitimi için öz değerlendirmede etken olan ?yaratıcılık geliştirilebilir mi?? sorusuna yanıt arama yönüyle dikkat çekmektedir. Çalışmadaki temel vurgu, her ne kadar, eğitimin temel amacı, bireyler arası ilgi - yetenek - yaratıcılık düzeyi bağlamındaki farklılaşmaları azaltmak olsa da, mimari tasarım eğitimine yüksek düzeyde performans gösterebilecek bireylerin yönlendirilmesinin, mimarlık eğitimi ve mimarlık ortamı üzerindeki etkilerinin tartışılması gerekliliği üzerine odaklaşmaktadır. Araştırma bulguları doğrultusunda ortaya konan sonuçlar, gelecek araştırmalar için veri oluşturmanın yanı sıra, gerek eğitime öğrenci kabulü, gerekse eğitim programlarının düzenlenmesi konularında öneriler ortaya konmasında faydalı sonuçlar doğurabilecektir.
Özet (Çeviri)
This research which examines the level of interest ? ability ? creativity of individual when entering architectural education and their correlation with performance in design studio, contains a theoretical section examining career selection, factors affecting career selection, individual differences in education (motivation ? ability ? values) and the phenomenon of creativity. This longitudinal study based on six years of gathered data, focuses on a sample of first year students entering Yıldız Technical University, Faculty of Architecture, Architectural Department in the 2004/2005 academic year, and final year students of the same period. In addition to the use of quantitative measures accepted in the scientific literature for validity and reliability, visual research techniques used in environmental psychology and also measurement tools developed by the author are employed to gather data from the study comprised of 262 individuals. The Individual Recognition Form, The Self Assessment Inventory, The Torrance Tests of Creative Thinking, Aptitude Evaluation Exercises, Quantitative Evaluation of Academic Design Achievement and the Design Problem Performance Evaluation Exercise comprise the instruments used in data collection. Findings, while verifying the profile of students selected using current admittance methods, are used in particular to answer the question ?can creativity be developed?? in self assessments regarding architectural education. Although one goal of education might be the standardization of the student body with regard to motivation, ability, and creativity, the development of especially gifted students, and the factors affecting architectural education and its environment are the principal focus areas of this study. It is thought that the findings and conclusions presented by this study may form a basis for future research on this topic, may aid in the development of more effective student selection criteria, and in the development of architectural programmes.