Küresel ısınma nedeniyle suların yükselmesi problemine karşı konut mimarisinde çözüm önerilerinin araştırılması
Searching solutions in house architecture against the problem of rising water level cause of global warming
- Tez No: 201326
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TARIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Küresel ısınma, su seviyesi, yükselme, kiyasayıslı (amfibi) Evler, Hollanda'nın Umudu Projesi, Global warming, water level, increasing, Amphibious Houses, H2OPE of Holland Project
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Küresel ısınma, 21. yüzyılda dünyanın karsı karsıya geldigi en önemli problemlerden biridir. Isınma sonucunda eriyen buzullar ve artan sıcaklıklar nedeniyle okyanus sularının ısınması deniz seviyesinde yükselmeye neden olmaktadır. Bu yükselme, öncelikle okyanus kıyısındaki ülkeler olmak üzere pek çok ülkeyi tehlike altında bırakmaktadır. Mimarlar olarak, insanlara yasama mekanı tasarlamak bizim sorumlulugumuzdadır. Bu tez, söz konusu sorumlulugu yerine getirmek amacıyla konut mimarisindeki çözüm önerilerini sunmaktadır. Birinci bölümde, arastırmanın kapsamı ve arastırmada kullanılan yöntemler açıklanarak konuya giris yapılmıstır. kinci bölümde, dünyamızı ciddi bir sekilde tehdit eden küresel ısınma problemine dikkat çekilmis, nedenleri, etkileri, bu probleme yönelik çözümler ve hiçbir önlem alınmadıgı takdirde Türkiye'de ve dünyada yasanacak felaketler belirtilmis ve Türkiye'nin risk altındaki bölgeleri harita üzerinde gösterilmistir. Küresel ısınmanın neden oldugu dünyadaki suların yükselmesi problemi, mimarları su üzerinde yasamayı gerektiren çözümlere yöneltmistir. Bu baglamda; üçüncü bölümde, bu problemin ciddiyeti gözler önüne serilerek, tehlike altındaki ülkeleri bekleyen felaket senaryolarından bahsedilmistir, suyun insanla ve kentle iliskisi tarihsel bir süreç içinde incelenmis, su üzerindeki yerlesmeler, bu yerlesmelerdeki yerel mimari ve ütopyalar arastırılmıstır. Dördüncü bölümde, Hollanda örneginde yüzyıllardır suya karsı verilen savas incelenmis, bu konuda simdiye kadar üretilen çözümlerin dısında farklı bir öneri olan ?kiyasayıslı Evler? ve ?Hollanda'nın Umudu? projeleri detaylı olarak arastırılmıs, yapılar konusunda teknik bilgiler verilmis, bu bilgiler fotograflarla desteklenmistir. Besinci bölümde, söz konusu projelerin tehlike altındaki ülkeler için umut vaat edici oldugu, yasam kalitesini artırdıgı ve Türkiye için uygulanabilir bir çözüm oldugu sonucuna ulasılmıstır.
Özet (Çeviri)
In 21st century, global warming is one of the most important problems that the world encountered. Dissolving glaciers and rising up the temperature of oceans as the result of global warming, causes rising water level of seas. Because of this rising, many countries are in danger, especially ocean side. As an architect, to design living areas for people is our responsibility. This research offers solutions in house architecture to perform this responsibilty. In the fisrt chapter, the method and coverage of this research is explained to make an entrance. In the second chapter, global warming which threatens our world seriously, its reasons, effects, solutions for this problem and disasters in Turkey if any precaution is taken are given and risk zones of Turkey are shown on a map. Rising water level caused by global warming directs architects to find solutions about how to live on water. In this context; seriousness of the problem of rising water level and disaster scenarios for the countries which are under risk are given, the relationship between water, human being and city are examined in a historical process, lives, architecture and utopias on water are investigated in the third chapter. In the forth chapter, The Netherlands as a model of countries fight against water is examined. ?The Amphibious Houses? and ?H2OPE of Holland? projects which are different from the solutions applied up to now are investigated and technical information which is supported by photographs is given. As a conclusion, these projects give hope for the countries in danger, offer more living quality and can be applied in Turkey.