1980 sonrası Türkiye'de kent ve kentlileşme kavramları
The concept of city and civilization in Turkey after 1980
- Tez No: 201327
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT TANJU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Modernlik, Batılılasma, kent, kentlesme, kentlilesme, kent kültürü, modernity, westernization, city, urbanization, civilization, modern culture
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Modernligin ve modern pratiklerin önemli tartısma eksenlerinden biri olan kent, modernligin mekanıdır. Bu nedenle, modernlik süreci; kent, kentlesme, kentlilesme ve kent kültürü kavramları üzerinden yazılmıstır. Bu tez çalısması kapsamında, modernligin sözkonusu pratiklerinin Türkiye kentsel tarihyazımında kavramsallastırılmaları irdelenmistir. Modernlik sürecini içsellestiren ülkelerde kent, ürettigi farklılıklarla kentsel tarihyazımınında yer alırken, Türkiye'de ise kontrol edilemeyen bir gelisme olarak anlatılmaktadır. Çünkü, modernlik sürecini, batılılasma ve gerçeklestirilecek evrensel bir proje olarak kabul eden Türkiye kentsel tarihyazımı, sürece ve pratiklerine dair ters bir bilinç gelistirmis ve sürecin olagan gelismelerini çarpıklık olarak degerlendirmistir. Modernlik sürecinin gerçekliklerini anlamak yerine yargılayan Türkiye kentsel tarihyazım gelenegine ait kimi örnekleri elestirel bir yaklasımla irdeleyen bu çalısma, sürecin gerçekliklerini yargılamaya degil anlamaya yönelik bir kentsel yazın olusmasının geregini vurgulamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Being the space of modernity, the city is one of the crucial debate axis of modernity and modern practices. In consequence of that, modernity process was written upon such notions as the city, urbanization, civilization and modern culture. In this study, the conceptualization of these practices of modernity in the historical literature of Turkish urbanization is researched. As the city is being conceptualized upon its distinctions in the countries which had understood the realities of modernity, in Tukey it is used to be described as an uncontrollred deveploment. Accepting modernity as westernization and a worldwide project that is supposed to be achieved, the historical literature of Turkish urbanization improved a reversed consciousness of modernity and its practices and decsribed the usual developments of this process as a distortion. While making critical explorations of the historical literature of Turkish urbanization, this study is intended on the necessity of constituting an urbanization literature that depends on uderstandig the realities of the period, instead of accusing it.