Otel aydınlatmasında genel ilkeler ve otel yatak odaları için bir değerlendirme
General principles of hotel ligting and an assessment for hotel bedrooms
- Tez No: 201328
- Danışmanlar: PROF. DR. RENGİN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Otel, Otel Aydınlatması, Aydınlatma Kontrol sistemleri, Yapay Aydınlatma vi, Hotel, Hotel Lighting, Illumination Control Systems, Artificial Illumination
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tezin amacı otel mekanlarının aydınlatma ilkelerinin genel özelliklerini vermek ve seçilen otellerin yatak odalarının yapay aydınlatma düzenlerini bu ilkeler dogrultusunda degerlendirmektir. Altı bölümden olusan bu çalısmada bölümlerin içerikleri asagıdaki gibidir. Bölüm 1'de konuya giris yapılarak çalısmanın amacı belirlenmistir. Bölüm 2'de konaklama tesisi ve otellerin tanımları, otellerin sınıflandırması ve tarihsel gelisimi ele alınmıstır. Bölüm 3'te otellerde aydınlatmanın önemi, saglanması gereken görsel konfor kosulları ile aydınlıgın niceligi ve niteligi incelenmistir. Bölüm 4'te otel mekanlarında kullanılabilecek lamba ve aydınlatma aygıtları ile aydınlatma kontrol sistemleri ele alınmıs ve otellerde aydınlatma ilkeleri, giris, yatay ve düsey baglantılar, yatak odası ile yemek ve toplantı salonlarının yapay aydınlatma düzenleri ele alınmıstır. Bölüm 5'te seçilen otel örneklerinin yatak odalarının yapay aydınlatma düzenleri incelenmis ve aydınlatma ilkeleri dogrultusunda degerlendirilmistir. Bölüm 6'da yapılan bu çalısma ile ilgili olarak genel degerlendirme yapılarak sonuçlar verilmistir.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to determine general specifications of illumination principles pertaining to hotels and to realize evaluation based on the said principles regarding artificial illumination systems of bedrooms pertaining to elected hotels. The contents of this study, consisting of 6 sections, are as follows. In section I; the introduction to subject is made by determining the objective of this study. In section II; the points such as the designation of accommodation places and hotels, the classification of hotels and the historical development of the said hotels are discussed. In section III; the points such as the importance of illumination, visual comfort conditions to be provided, quality and quantity of illuminaton are discussed. In section IV; illumination control systems are discussed along with lamps and illumination devices to be used at hotels; besides, principles of illumination at hotels, input-verticalhorizontal connections, artificial illumination systems of bedrooms, dining rooms, meeting rooms are discussed. In section V; the artificial illumination systems of bedrooms pertaining to hotels are examined and these are also evaluated based on illumination principles. In section VI; the results are given regarding this study by realizing evaluation generally.