Bilecik-Osmaneli (Lefke)'de Hagios Georgios Rum Kilisesi
The Hagios Georgios Greek Church in Bilecik-Osmanel (Lefke)
  1. Tez No: 201337
  2. Yazar: ÖZLEM ÇİÇEK ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. İSMET AĞARYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bilecik, Osmaneli, Lefke, kilise, Hagios Georgios Kilise, Bilecik, Osmaneli, Lefke, Church, The Church of Hagios Georgios, restoration
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu tezin amacı, Bilecik iline baglı Osmaneli ilçesinin, geçmisten günümüze ulasabilmis olan mimari dokusu ve tarihi içinde özel bir yerde bulunan Hagios Georgios Kilisesinin tarihsel ve yapısal çözümlemesinin yapılmasıdır. Bu yapıyı ve tarihini çözümleyebilmek için öncelikle Osmaneli yerlesimi incelenmis, kilise ilçe tarihinde dogru yerine oturtulmaya çalısılmıstır. Bunun için agırlıklı olarak Devlet Arsivleri Genel Müdürlügü Basbakanlık Osmanlı Arsivi'nden yararlanılmıstır. Yapılan literatür taraması sonucunda bu arsiv dısında Hagios Georgios Kilisesi tarihiyle ilgili kapsamlı bilgi veren basılı bir kaynak bulunamamıstır. Yapılan arastırmalar sonucunda su anda var olan yapının 1897 yılında çıkan yazıyla daha önce mevcut olan kagir duvarlı ahsap dikmeli ve ahsap çatılı yapının (arsiv kayıtlarında bu yapının rölöve çizimleri de mevcuttur) temelleri üzerine aynı boyutlarda insa edilmesine izin verilen yapı oldugu anlasılmaktadır. Yapının restitüsyonu hazırlanırken mevcutta eksik olan kısımlarının tamamlanabilmesi için Hagios Georgios Kilisesiyle çagdas ve benzer kilise yapıları incelenmistir. Kilise yapısının yeni bir islevle yeniden kullanılması için restorasyonu önerilmektedir. Bunun için yapının öncelikle sorunları tespit edilmis, bu sorunlara çözüm önerileri getirilmistir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyse the historical and structural background of Hagios Georgios Church which has a special place in the architectural texture and history of Osmaneli, where is one of the districts of Bilecik. In order to analyse this building, firstly the residential and the historical structure of Osmaneli was examined and it was aimed to settle the building in its true domical historical place. To fulfill this objective, mainly The General Management of the State Archive?s Premiership Ottoman Archive was made use of. After a series of academic researches, no published and well-rounded sources were found about the Church of Hagios Georgios, apart from the records found in the state archive. In the conclusion of these researches made in the state archive, it was found out from a document published in 1897 that, the Church of Hagios Georgios was permitted to be reconstructed on its same bases which has stone walls, wooden pillars and a wooden roof (the exact drawings of this building can be found in the records of the archive). When the restitution of this building was being made, in order to complete the missing parts, the Hagios Georgios church and its quintessentials were examined. The restoration of this church is suggested in order to re-make use of it with a new function. For this purpose, the problems of this building were found out and some solutions for these problems are suggested.