İstanbul'da 1980 sonrasında oluşan kapalı konut alanlarının incelenmesi
Research of gated communities which have been occured in İstanbul post 1990 era
- Tez No: 201347
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NÜKET TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: stanbul, konut, toplu konut, kapalı konut alanı, kent etegi, Kemer Country, kullanıcı, yatırımcı, Istanbul, house, mass housing, gated communities, periphery, Kemer Country, user, investor
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
stanbul'da 1990 sonrasında üst gelir grubuna yönelik olarak insa edilmeye baslanan kapalı konut alanları kent planlaması, kent yönetimi ve kentsel sınıfsal aidiyetler açısından önemli bir dönüsüme isaret etmektedir. Bu konut alanları duvarlar-çitler gibi engelleyiciler ile çevrelerinden ayrılan, girisleri denetimli tutulan, fiziksel doku ve sosyo-ekonomik açılardan kentsel yasamdan farklılasan, araba sahipligi erisimine dayanan yerlesmelerdir. Tez kapsamında, kapitalizmin ve modernligin sürekli dönüstürdügü metropolde yasayan insanların toplu yasam biçimlerinde neden duvarların arkasına sıgınma ihtiyacı duydukları ortaya konulmaya çalısılmıstır. stanbul'daki kapalı konut alanlarının kent etegindeki olusum süreci incelenmis, mevcut örnekler arastırılmıs, bu yerlesmelerin ortak özellikleri ve tercih nedenleri hem kullanıcılar hem de yatırımcılar açısından tespit edilmistir. Ayrıca günümüz kent planlamasında ve kapalı konut alanlarının olusumunda mimarların ve mimarlıgın konumu degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
Gated communities which have been started to be built in the post 1990 era in Istanbul can be seen as a sign of an important transformation in city planning, city management and urban classes. These housing areas are separated from their entourage, thanks to doors and barriers, their entrance is surveyed all the time, they differentiate from urban life in terms of physical and socio-economical patterns, and their access is based on the ownership of a car. This research is going to be concentrated on why people living in a metropolis which is transformed by modernity and capitalism, are choosing to hide behind walls in their housing areas. Within the research, gated communities? occurrence period is studied, built examples are investigated, the similar properties of this housing areas and the reasons for choosing this kind of life is analyzed on both through users and investors. Also the position of architects and architecture at today?s city planning and in the formation of gated communities is considered.