Amasya'nın anıtsal eserleri ve Hızır Paşa Külliyesi restitüsyon ve koruma önerisi
Monumental buildings of Amasya and Hızır Paşa Complex restitution and preservation proposal
- Tez No: 201348
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Amasya, Hızır Paşa, külliye, çok ? fonksiyonlu cami, hamam, Amasya, Hızır Pasha, Complex (Kulliye), Multi-functioned Mosque, Turkish bath (Hamam)
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Tarih boyunca önemli gelişmelere sahne olmuş, birçok medeniyetin izlerini taşıyan Amasya, Türk Dönemi'nde daha da gelişmiştir. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk dönemi, Amasya'daki imar hareketlerinin canlanarak, günümüze kadar gelebilmiş eserlerin ortaya çıkmasını sağlayan bir dönem olmuştur. İstanbul'un fethi ile Osmanlı İmparatorluğu'nun birçok açıdan çehre değiştirmeye başladığı bir dönem içerisinde inşa edilmiş olmasına rağmen, eski geleneklerin devam ettirildiği bir uygulama niteliğindeki Hızır Paşa Külliyesi (1465-1466) yapıları çalışma içinde incelenmiştir. Tezin ilk bölümü, Amasya ile ilgili yardımcı bilgilerin verildiği bölümlerin yanı sıra, Fransız araştırmacı Albert Gabriel'in, 1934'de yazdığı, ?Monuments Turcs d'Anatolie? adlı eserinde yer alan yapılardan, günümüze gelebilmiş olan cami, hamam ve medreselerin, güncel durumları ile kıyaslamalı olarak anlatıldığı katalog bölümlerini içermektedir. İkinci bölümde, günümüze cami ve hamamı ulaşabilmiş Hızır Paşa Külliyesi yapılarıyla ilgili belgeleme çalışmaları yapılmıştır. Harap durumdaki hamam ile nispeten daha iyi durumdaki cami rölöve ve fotoğraflarla belgelenmiş, bu çalışmalar, tarihsel araştırmalar ve kıyaslamalar yapılarla ilgili restitüsyon çizimlerinin yapılmasını sağlamıştır. Sonraki aşamada yapılar günümüz koruma ilkeleri ışığında değerlendirilmiş, koruma ve restorasyon önerileri getirilmiştir. Tez içerisinde yer alan katalog çalışması, Hızır Paşa Külliyesi ile ilgili çalışmalar konusunda destekleyici rol oynamaktadır. Çalışma Amasya'daki anıtsal eserleri kısmen de olsa tanıtan, rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesi ile analitik inceleme ve değerlendirmeler çerçevesinde Hızır Paşa Külliyesi yapılarının restorasyona hazır hale getirilmesine katkı sağlayan bilgileri içermektedir.
Özet (Çeviri)
Amasya, the city which carries the signs of many civilizations, has witnessed many important events throughout history and has gone under many developments during Turkish Period. The first period of Ottoman Empire, when works that still stand today were built, has a significant importance in public improvements. Although they have been built in a period when Ottoman Empire has began to change followed by Istanbul?s conquest, the buildings of Hızır Pasha Complex (1465-1466) have been investigated as they were qualified as applications that reflects the old architectural traditions. The first section of this thesis gives an overall helpful information about Amasya and includes a comparative index of buildings, like mosques, Turkish baths and madrasahs which still stand and that were mentioned in Albert Gabriel?s work ?Monuments Turcs d?Anatolie? written in 1934. In the second section, documentary was made for the mosque and Turkish bath of Hızır Pasha Complex which arrived to our time. The ruined Turkish bath and relatively better Mosque are documented with building surveys and photographs, together with the historical investigations and comparisons reassembling drawings are made. In the subsequent phase, the buildings are evaluated within the contemporary protection principles, preservation and restoration recommendations are given. The index part in this thesis has a supporting role in the researches about Hızır Pasha Complex. This research contains monumental buildings in Amasya partially and in the frame of analytical investigations and evaluations like building survey, reassembling and restoration studies contributes to Hızır Pasha Complex to be ready for restoration.