Sıvı benzenin titreşim kiplerinin ileri optik bileşenler kullanılarak geliştirilen raman spektroskopisi deney düzeneği ile incelenmesi
A vibrational study of liquid benzene through dispersive raman spectroscopy using advanced optical elements
  1. Tez No: 201352
  2. Yazar: ASUMAN AŞIKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. HİKMET YÜKSELİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Raman spektroskopisi, holografik optik elemanlar, sıvı benzen, mekanik model, Raman spectroscopy, holographic optical elements, liquid benzene, mechanical model
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Sıvı benzenin Raman spektrumunu ölçmek için, ileri optik elemanlar kullanılarak bütün bir deneysel düzenek kurulmuştur. Deneysel düzenekteki her bir optik bileşen ayrı ayrı ele alınarak tartışılmıştır. Deneyler 1/8 m spektrograf kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sıvı benzenin tüm yedi Raman aktif titreşim kipleri, spektrografta 2400 çizgi/mm'lik kırınım ağı ve 200 ?m `lik giriş penceresi yarık genişliği kullanıldığında en iyi çözünürlükte ayrıştırılabilmiştir. Benzenin sahip olduğu toplam yedi adet Raman aktif titreşim kipinin tümü gözlemlenmiştir. Holografik Kuşak Geçiren Süzgeç, Raman spektrumlarının uyarıldığı 488 nm lazer dalga boyu çizgisinin genişliğinin 11 cm-1 e kadar daraltılmasını sağladığı belirlenmiştir. Holografik Çentik Süzgeç için lazer dalga boyunda spektral kuşak aralığı 250 cm-1 olarak bulunmuştur. Nefes alma ve C-H gerilmesi gibi iki şiddetli kip için, mekanik bir model önerilmiştir. C-C ve C-H bağ gerilmeleri oranına, titreşim katkısının yaklaşık olarak 1.66 çarpanı kadar olduğu öngörüsünde bulunulmuştur. Raman spektrumunda görülen her bir tepe, Gaussian (fonksiyonu) titreşim kuşağı ile modellenmiştir. Her bir tepenin yükseklikleri hesaplanırken Planck dağılım fonksiyonu ve kutuplanabilirlik değişimlerinden gelen bağıl katkılar göz önüne alınmıştır. Basit bir elektrostatik hesap ile C-C ve C-H bağının kutuplanabilirlik değişim oranı, yaklaşık olarak 0.74 olarak hesaplanmıştır. Modellemede ise bu değer 0.6 olarak elde edilmiştir ve bu iki değer karşılaştırılabilir düzeydedir. Ayrıca, geliştirilen deney düzeneği kullanılarak bir katı numunenin, aspirinin, 0-2000 cm-1 aralığında Raman spektrumu alınmış ve ~1680 cm-1 dalga sayısında asetilsalik asite özgü şiddetli Raman tepesi gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A compact experimental setup using advanced optical elements was designed to take Raman spectrum of liquid benzene. All of the components in the experimental setup were discussed separately. The best resolution was achieved with 1/8 m spectrograph emploted with diffraction grating of 2400 line/mm and an entrance slit with of 200 ?m. A narrow line width of 11 cm-1 was obtained with the Holographic Laser Bandpass Filter at laser excitation wavelength of 488 nm. Spectral line width of Holographic Notch Filter was determined to be 250 cm-1. A simplified mechanical model for two most intense in phase modes, i.e. , ring breathing and C-H stretching, shows that the vibrational contribution to the ratio of C-C and C-H bond strengths is a factor of ~1.66. A simulation of Raman Spektrum with a Gaussian absorption band weighted by Planck distribution function yields the vibrational line widths and the relative polarizability changes. A value of 0.74 is estimated for the ratio of change in polarizability of C-H bond to that of C-C bond upon laser excitation from a simple electrostatic calculation, which is comparable with the vaule of 0.6 obtained from the simulation. In addition, Raman spectrum of one solid sample, aspirin, was taken between 0- 2000 cm-1 wave numberregion and strong Raman peak at ~1680 cm-1 wave number, which is the ?finger print? of aspirin was observed.