Bayesgil istatistik yöntemleri ile pırlanta fiyatının analizi
The anaysis pricing of the diamonds with Bayesian statistics
- Tez No: 201353
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATIF EVREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: prior dağılım, posterior dağılım, bayesgil regresyon x, prior distribution, posterior distribution, bayesian analysis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı Bayesgil regresyon analizi ile pırlanta fiyatlarının incelenmesidir. Çalışmada diğer parametre tahmin yöntemlerinden de bahsedilmektedir. En çok olabilirlik metodu üzerinde özellikle durulmuş olup Bayes yaklaşımı ile olan ilgisinden söz edilmiştir. Ayrıca prior ve posterior dağılım kavramları üzerlerinde de durulmuştur. Prior dağılımların posterior dağılım üzerine olan etkileri anlatılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında pırlanta fiyatlarının belirlenmesinde etkin olan faktörlerden yola çıkılarak bir regresyon modeli kurulmuştur. Prior dağılım bilgileri ile örnekten gelen bilgiler birleştirilerek yeni bir regresyon modeli oluşturulmuştur. Böylelikle regresyon modelinin parametreleri için elde edilen güven aralıklarının uzunluklarının azaldığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse the factors which determine the levels of the prices of diamonds by a Bayesian regression analysis. Some parameter estimation techniques are also mentioned in this study. The importance of the maximum likelihood method in parameter estimation is emphasized and the relation between the likelihood function and Bayesian approach is put forward. Besides some concepts of prior and posterior distributions are discussed to some extent. Some of the affects of prior distributions on posterior distributions are exposed. On the empirical part of this study, a regression model is constructed by using the factors which determine the price levels of diamonds. By unifying the information obtained from prior assumptions and the data at hand a new regression model is developed. Thus it is observed that the lengths of the confidence intervals for the parameters have been reduced.