Türkiye ithalatının Ridge regresyonla analizi
The analysis of Turkish import with Ridge regression
- Tez No: 201356
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATIF EVREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Ridge regresyon, çoklu bağlantı, en küçük kareler yöntemi, doğrusal regresyon, doğrusal olmayan regresyon, zaman serileri, temel bileşenler regresyon, Ridge regression, multicollinearity, least of square (LS), linear regression, nonlinear regression, time series, principal component regression
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Yanlı tahmin yöntemlerinden Ridge Regresyon ve Temel Bileşenler Regresyon; yansız tahmin yöntemlerinden En Küçük Kareler metodu ve zaman serileri analizi yöntemleri elimizdeki ekonometrik modele uygulanmıştır. Elde edilen sonuçların güvenilirliğini anlamak için sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Veri kümesinden, öncelikle En küçük kareler yöntemi ile bir model elde edilmiştir. Uygulama sırasında, çoklu bağlantı problemi olduğu saptanmıştır. Veri kümesinin çoklu bağlantı problemi olduğundan, ridge regresyon analizi uygulanmıştır. Elde edilen model ile en küçük kareler yöntemiyle elde edilen modeller karşılaştırılmıştır. Daha sonra aynı veri kümesi için zaman serisi analizi ve temel bileşenler regresyon analizi yapılmıştır. Ridge regresyon analizi sonucunda elde edilen sonuçlar ile temel bileşenler regresyon analizi sonuçlarının birbirleriyle paralellik gösterdiği görülmüştür. Ridge regresyon analizi sonuçları ve diğer analizlerden elde edilen sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Ridge regresyon analizi sonuçlarının iktisat teorisini desteklediği görülmüştür. Sonuç olarak elde edilen analizler sonucunda nispi fiyatın, ithalatı önemli miktarda etkilemediği görülmüştür. Bu uygulamalar için, Excel 2003, SPSS 11.5, Eviews 5 ve NCSS 2007 kullanılmıştır. Eldeki veri seti için uygulanan ridge regresyon analizinin sonucunda ithalatın, nispi fiyattan çok etkilenmediği görülmüştür. Aynı zamanda temel bileşenler regresyon analizi sonuçlarıyla da benzerlik gösterdiği ve dolayısıyla sonuçlarına güvenilebileceği şeklinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ridge regression and principal component regression as biased estimation methods have been applied to data at hand as well as time series methodology. To confirm the reliability of all the results of obtained by all methodologies mentioned above, a comparison between all application results have been made. First of all, a model has been reached from the data with least of square. During the application the multicollinearity problem has been figured out. Since the data has a multicollinearity problem, the ridge regression analysis has been applied. Its results and least square model has been compared to each other. After that, for the same data, time series analysis and principal component regression analysis have been executed. Both the results of ridge regression and principal componment regression analysis have had an parallelity. Then the results of ridge regression and other analysis have been compared to each other. Finaly it has seen that the results of ridge regression supports the economical theory. At the end of the all analysis and comprasions; it has been revealed that the relative price doesn?t affect the import too much. Excel 2003, SPSS 11.5, Eviews 5 and NCSS 2007 have been implied for these applications. As a results of ridge regression analysis which has been applied for handled data set, it has been seen that import isn?t affected by the relative price. At the same time has been interpreted that these results can be reliable.