Sergi salonu aydınlatmasında genel ilkeler ve iki sergi salonunun incelenmesi
Lighting fundamentals of the exhibition halls and observation of two exhibition halls
- Tez No: 201368
- Danışmanlar: PROF. DR. RENGİN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sergi salonu, görsel konfor, koruma, aydınlatma tekniği, exhibition, visual comfort, conservation, lighting
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Sergi salonu aydınlatmasının esas amacı, nesnelerin boyut, biçim, doku, renk vb. özelliklerinin görsel konfor koşulları sağlanarak sergilenmesidir. Bu çalışmada amaç, sergi salonlarındaki aydınlatma tasarımının en doğru biçimde yapılabilmesi için gerekli ilkeleri belirlemek ve yapılmış olan uygulamaları, bu ilkeler doğrultusunda değerlendirmektedir. Belirtilen amaca yönelik olarak yapılan bu çalışma, 8 ana bölümden oluşmaktadır. Bölüm 1'de, konuya giriş yapılarak, çalışmanın amacı belirlenmiştir. Bölüm 2'de, sergi salonu tanımı yapılmış, çeşitli sergi salonu sınıflandırmaları ve sergileme elemanlarına değinilmiştir. Bölüm 3'te, ışınımların zararlı etkileri ve sergi salonlarında koruma ele alınmıştır. Bölüm 4'te, sergi salonlarında iyi görme koşullarının sağlanabilmesi için gerekli görsel konfor koşulları ele alınarak incelenmiştir. Bölüm 5'te, sergi salonlarında kullanılan ışık kaynakları, aydınlatma düzeni ilkeleri, sergileme elemanları ele alınarak verilmiştir. Bölüm 6'da, sergi salonlarında kullanılan yeni teknolojilere değinilmiş ve örnekler verilmiştir. Bölüm 7'de, İstanbul Modern Sanat Müzesi ve Arkeoloji Müzesi aydınlatması görsel konfor koşulları 5. Bölümde ele alınan ilkeler doğrultusunda incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Bölüm 8'de, belirlenen amaç doğrultusunda yapılan çalışma ile ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the exhibition lighting is to perceive the proporties of the objects like size, shape according to the visual comfort. In this work the aim is to determine the fundamental of the lighting, choice the best design of lighting and verify the exemplaires according to this fundamental. This work is done from 8 sections. In part 1 The aim is determined. In part 2 The definition of exhibition is done, the kind of exhibition elements is refered. In part 3 The conservation of objects and the damages of the radiation are discussed. In part 4 The visual comfort that is need for providing the good view conditions is refered. In part 5 The sources of the light for exhibition lighting is given. In part 6 The endowed technologies and the exemplaires are discussed. In part 7 The visual comfort of Istanbul Modern Art Museum and Archaeology Museum is examinated according the part 5. In part 8 According the aim,a result is done.