Antalya, Ürünlü Köyü ile konut mimarisi üzerine bir araştırma
A research of Ürünlü Village and its house architectural
  1. Tez No: 201367
  2. Yazar: DİDEM ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, Ürünlü, Koruma, Kuru Duvar, Restorasyon, Antalya, Ürünlü, Conservation, Dry Wall, Restoration
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Antalya'ya 180 km. uzaklıkta, Torosların eteklerinde kurulmuş olan Ürünlü köyü, geçmişten günümüze tarihsel dokusu bozulmadan gelebilen, nadir sivil mimari örneklerdendir. Ürünlü yerleşiminde hiç bağlayıcı harç kullanılmadan ahşap ve kuru taş duvar ile yapılan ?düğmeli ev? bölgeye özgüdür. Bölgede önemli arkeolojik değerler bulunmaktadır. Yöre halkının yoksulluk nedeniyle buraları terk etmesi ve yeterli ekonomik gücün olmaması bozulmaları başlatmıştır. Gerek göç gerekse miras nedeniyle sahipliklerin artması sonucunda el değiştiren pencere, tavan, kapı ve şahnişinlerinde ahşap işçiliğinin özgün özellikleri taşıyan evlerin, yeni sahipleri tarafından bu özgün değerleri sökülmekte başta Antalya olmak üzere büyük kentlere çok yüksek fiyatlara satılmakta, bu değerlerini yitiren evler ise kısa sürede yıpranarak yok olmaktadır. Çalışma kapsamında Ürünlü köyünün fiziki durumu, tarihçesi, dokusu, konutları ayrıntılı bir şekilde incelenmiş, restorasyon ve sağlıklaştırma önerileri ile birlikte yeni yapılanma koşulları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The village of Antalya which has been located 180 km. away from Antalya on an inclined field in foot of Toros mountain is one of the rare civic architectural examples which could have reached up today from the past without demolition of historical pattern. Dugmeli house which is made with wood and dry stone wall without mortar is special to this region. This region has important archaeological zone. But corruption has started because of poverty and abandonment. The houses?s windows, doors, timber ceilings which have good woodworking are sold to big cities like Antalya with high prices. And the houses that lost speciality disappear and fall into ruin. As the principal approachings in this research; physical properties, history, land use and dwellings of Ürünlü village, have been investigated, and also regulations concerning construction have been determined with the proposals of restoration and rehabilitation.