Antioch yöntemiyle hazırlanan alçı kalıp ve dereceli hassas döküm kalıplarında segregasyon oluşumunun incelenmesi
Investigation of segregation which comes into existence in plaster mold produced with antioch prossess and investment casting mold
  1. Tez No: 201382
  2. Yazar: ÖNER ONUR ALTIPARMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇİĞDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dökülebilir refrakterler, dökülebilir kalıplar, hassas döküm, Castable refractories, castable moulds, investment casting
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Sızma ve segregasyon; dökülebilir refrakterler ve kalıpların üretiminde meydana gelen iki önemli problemdir. Bunların varlıgı, dökülebilir refrakterler ve kalıpların mekanik ve termal özelliklerinin degismesine sebebiyet verir. Sızma ve segregasyon (Çökelme) partikül boyutu ve dagılımı parametrelerinin kontrolü ve sızmayı önleyici katkıların ilavesiyle azaltılabilmektedir. Bu çalısmada kalıplardaki sızma ve katkıların etkisi incelenmistir. Elde edilen veriler referans numuneleri ile karsılastırılarak çalısmalara yön verilmistir. Sertlik degerleri ile çökelme arasındaki iliskiler incelenmistir. Her bir numune için elde edilen sonuçlar grafikler haline getirilerek partikül boyutu ve katkıların etkileri ortaya çıkarılmıstır.
Özet (Çeviri)
Bleeding and segregation are two main problems which come into existence in the production of castable refractories and casting moulds. This existence of bleeding and segregation causes variation of mechanical and thermal properties of castable refractories and casting moulds. Bleeding and segregation can be minimized by controlling the particle size and distribution parameters and by using anti-bleeding additive. In this work, bleeding in the moulds and the effects of anti-bleeding additive were carefully studied. The results derived from experimental studies were compared with those of reference materials. Results were presented in two dimensional graphs to illustrate the effect of particle size and various chemical admixtures on the degree of bleeding.