Liman lojistik hizmetlerinin modellenmesi ve optimizasyonu
Modelling and optimizing port logistic services
- Tez No: 201392
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİH ÖNÜT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: port logistics, general cargo, fuzzy minimal spanning tree, fuzzy shortest path, fuzzy dynamic programming, simulation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Günümüz şartları firmaların ürün fiyatlarını dolayısıyla maliyetlerini ve verimliliklerini daha iyi kontrol etmelerini ve bunları ayrıca sürekli yapmalarını zorunlu kılmaktadır. Firmaların bunları gerçekleştirebilmesi sadece şirket içi süreçleri iyileştirmekle olmayacaktır. Aynı zamanda tedarik zincirinin parçası olan satıcı, müşteri, dağıtıcı ve nakliyeci arasındaki iş birliğinin gücüne bağlı olacaktır. Tedarik zincirinin her bir parçasının birbiri ile olan iletişimi, operasyonel taahütlerin belirlenmiş olması ile bu taahütlerin yerine getirilmesi ve doğru bilgi akışı zincirin başarısını etkileyen temel etmenlerdir. Tedarik zincirinde yer alan her bir halkanın başarısı veya başarısızlığı tüm sonucu etkileyeceğinden yönetimi oldukça kritik bir konudur. Firmaların uluslararası piyasada rekabet gücünü etkileyen lojistik gücü, lojistik yönetiminin öneminin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu çalışmada tedarik zincirinin bir halkası olan liman lojistik hizmetleri irdelenmiştir. Liman lojistiği konusunda özellikle genel kargo yükü ile ilgili olarak yapılan bu çalışmada bir üretim firmasında üretilen ihracat ürünlerinin gemiye yüklenmesi süreci ele alınmıştır. İlk olarak mevcut gemi yükleme hızına ait performans ölçümlenmiştir. Daha sonra bu performansı etkileyen nedenlerin belirlenmesi için hipotez testlerinden yararlanılmıştır. Çalışmanın temelinde gemi yükleme hızının arttırılması için neler yapılması gerektiği ortaya çıkartılmıştır. Gereklilikler ortaya çıkartılırken matematiksel modellerden (bulanık en kısa mesafeli ağaç, bulanık en kısa yol ve bulanık dinamik programlama), simülasyondan ve istatistiki yöntemlerden yararlanılmıştır. Aynı problem üç farklı bulanık matematiksel model ile çözülmüştür. Elde edilen sonuçlar karşılatırılmış ve her bir model için ayrı ayrı duyarlılık analizi yapılmıştır. Ulaşılmak istenen, limandaki geminin hızlı yüklenmesi ile elde edilecek fırsat getirilerinin ortaya çıkartılması, gemi kiralama anlaşmalarını optimum bir şekilde yapılması, üretim firması için navlun fiyatlarında avantaj elde edilmesi ve kaynakların etkin kullanımının sağlanmasıdır. Anahtar kelimeler : liman lojistiği, genel kargo, bulanık en kısa mesafeli ağaç, bulanık en kısa yol, bulanık dinamik programlama, simülasyon.
Özet (Çeviri)
Today?s conditions necessitate firms to control products? prices continuously, which accordingly provides control over their costs, and productivity better than before. These can not only be realized with the improvements on firms? internal processes but also the collaboration power between the parts of the supply chain such as supplier, customer, distributor and transporter will affect the success. The success of the chain depends on the factors such as communication of each and every part of the supply chain with one another, the determination of operational standards and realization of these standards, as well as accurate information flow. As each success and failure of the part on the supply chain would affect the eventual result, the management of the supply chain is a critical issue. Logistics consuming power determines firms? competition power at international market and this is why the importance of logistics management becomes fundamental. At this study, part of the supply chain ? port logistics was analyzed in detail. Especially general cargo type export products loading process is in the scope of this project. Firstly present baseline vessel loading rate is measured. Then the factors that effect the baseline loading performance is determined with hypothesis testing. The aim of this study is to display the methodology for increasing the loading rate of the vessel. While revealing the necessities, mathematical models, such as fuzzy minimal spanning tree, fuzzy shortest path, fuzzy dynamic programming, simulation and statistical methods are utilized. The problem is solved with three different fuzzy mathematical models. The results of each model are compared. Also for each mathematical model duality analysis is applied. It is aimed to determine the opportunity income that can be gained as a result of increased loading rates, optimum vessel rental agreements, and how to obtain decreased frieght prices and effective source usage for production firms.