Otonom Gemi ve Liman Arayüzü Entegrasyonuna Yönelik Güvenlik Risk Değerlendirmesi
Security Risk Assessment For Autonomous Vessel And Port Interface Integration
  1. Tez No: 988145
  2. Yazar: EMRE PEYNİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR ÖZYÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Ulaşım, Deniz Bilimleri, Marine, Transportation, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz güvenliği, Otonom gemiler, Maritime safety, Autonomous ships
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Trafik Planlaması ve Uygulaması Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Değişen ve gelişen teknoloji ile birlikte teknolojik gelişmeler sayesinde başta ulaşım olmak üzere tüm lojistik süreçlerde otonom kavramı hızla yayılmış ve köklü bir değişimi beraberinde getirmiştir. Deniz taşımacılığı da bundan büyük ölçüde etkilenmiştir. Deniz taşımacılığının asli unsuru olan ticaret gemileri tüm dünyada otonom özellikli gemi ekseninde dijital dönüşüm sürecinden geçmektedir. İleri teknoloji ve sistemleriyle donatılmış otonom gemilerin büyük ölçüde insan desteğinden bağımsız olarak daha akıllı seyrüsefer yapması liman güvenliği yönünden bir paradigma değişimine yol açmaktadır. Liman güvenliği uygulamaları Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenlik Kodu (ISPS Kod) çerçevesinde yürütülmektedir. Deniz taşımacılığı dünya ticaretinde kritik öneme sahip olduğu göz önüne alındığında, otonom gemilerin gelecekte ISPS Kod kapsamındaki liman güvenlik uygulamalarına etki etmesi kaçınılmazdır. Bu kapsamda, otonom gemi teknolojisindeki hızlı gelişim liman güvenlik uygulamalarını bir şekilde bu yeni düzene adapte olmaya zorlamaktadır. Otonom gemiye ilişkin liman tesisi güvenlik hizmetlerinin güvenli bir şekilde sunulabilmesi için mevcut altyapının yeni teknolojiye uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Otonom gemilerin limanlara uğrak yapacağı gerçeğinden hareketle düzenleyici mekanizmanın daha dinamik ve dirençli bir yapıya dönüştürülmesi ve bu duruma hazırlıklı olmak için birçok faktörün dikkate alınması gerekeceğinden bu tez çalışmasının vaysayımı, ISPS Kod kapsamındaki liman güvenliği tedhitlerinin otonom gemi-liman arayüzüyle ilişkili risklerini belirlemek ve analiz etmektir. Bu kapsamda TRAM (Tehdit ve Risk Analizi Matriksi) metodolojisi ile risk değerlendirmesi yapılmıştır. MASS 1-2 gemiler için risk“orta”seviyede olduğu, tehditlerin gerçekleşme olasılığı sınırlı, güvenlik açıkları ise yönetilebilir düzeyde olduğu tespit edilmiştir. MASS 3-4 gemiler için“orta”risk söz konusudur ancak tam otonom gemilerin daha karmaşık yapısı nedeniyle güvenlik açıklarının daha dikkatle izlenmesi için yol haritası geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Thanks to technological developments along with changing and developing technology, the concept of autonomy has swiftly permeated all areas of logistics, particularly in transportation, leading to a profound transformation. Maritime transportation has also been significantly affected by this. Merchant vessels, which are the essential component of maritime transportation, are undergoing a digital transformation process centred on autonomous ships worldwide. The autonomous ships equipped with advanced technology and systems are navigating more intelligently, largely independent of human intervention, leading to a paradigm shift in port security. As is known, port security practices are carried out within the framework of the International Ship and Port Facility Security Code (ISPS Code). Maritime transportation is critical to global trade. Given the critical importance of maritime transport in world trade, it is inevitable that autonomous ships will have an impact on port security practices under the ISPS Code. In this context, the rapid development of autonomous ship technology is forcing port security practices to somehow adopt to this new order. To provide port facility security services for autonomous ships securely, the existing infrastructure needs to be adapted to the new technology. Given the fact that autonomous ships will call at ports, the assumption of this thesis is to identify and analyse the risks associated with the autonomous ship-port interface of port security measures under the ISPS Code. With this regard, a risk assessment is carried out with TRAM methodology. The risks for MASS 1-2 is determined to be low. The probability of threads occuring is limited, and security vulnerabilities are manageable. Similarly, the risk for MASS 3-4 is low. However due to the more complex nature of fully autonomous ships, security vulnerabilities should be monitored more carefully.