Aydınlatmada gölge niteliğinin irdelenmesi
An examination of the shadow quality in lighting
  1. Tez No: 201398
  2. Yazar: ESİN EFE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RENGİN ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Gölgenin niteligi, gölge çekirdegi, yarı gölge, sertlik ve yumusaklık, açıklık ve koyuluk, Shadow quality, umbra, penumbra, sharpness and softness, lightness and darkness
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Aydınlatma tasarımlarında görsel konfor gereksinimlerinin karsılanması, yaratılmak istenen estetik ve mimari özelliklerin vurgulanması bakımından, gölge niteligi konusu büyük önem tasır. Gölgenin iki ayrı niteliginden biri olan `sertlik-yumusaklık', gölge alan sınırlarının net bir biçimde algılanıp algılanamaması ile ilgilidir. Gölgenin ikinci özelligi olan `açıklık-koyuluk', gölgeli alan ile aydınlık alan arasındaki ısıklılık farkı ile ilgilidir. Bu çalısmada, aydınlıgın niteligi konularından biri olan gölgenin özellikleri sertlikyumusaklık ve açıklık-koyuluk olarak iki grupta ele alınmıs, bunları etkileyen degiskenler belirlenmis ve örnekler aracılıgıyla irdelemeler yapılmıstır. Gölge sınırları ile ilgili olan gölgenin sertligi-yumusaklıgı tanımlanmıs, yüzey büyüklüklerinin algılanmasına yönelik duyulanma büyüklügüne göre derecelendirilmistir. Sertligi-yumusaklıgı etkileyen degiskenler belirlenmis ve bunların gölgeye etkisi geometrik olarak incelenmistir. Kapalı hacimlerde, belirli durumlar için olusan degisik sertlik-yumusaklıktaki gölgelerin aydınlık dagılım özelligi arastırılmıs ve degerlendirilmistir. Aydınlık dagılımı, aydınlık düzeyi hesabı ve bir aydınlatma programıyla belirlenmis, geometrik hesap yoluyla elde edilen sertlik-yumusaklık dereceleri ile karsılastırılmıstır. Gölgeli alan ve aydınlık alanların ısıklılıkları ile ilgili olan gölgenin açıklıgı-koyulugu tanımlanmıs, ısıklılık farklarına baglı olarak derecelendirilmistir. Kapalı hacimlerde, belirli durumlar için olusan degisik açıklık-koyuluktaki gölgelerin aydınlık dagılım özelligi arastırılmıs ve degerlendirilmistir. Ayrıca, iç yüzey yansıtma çarpanlarının gölgenin açıklık-koyuluk özelligine etkisi incelenmistir. Birincil ısık kaynagı boyutu ve sayısı, engel boyutu, ikincil kaynakların ısık yansıtma çarpanı gibi degiskenlerin gölge niteligine etkisi çesitli örnekler aracılıgı ile incelenmis, elde edilen sonuçlar karsılastırılmıs ve degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
In illumination desings, the shadow quality theme is very important because of to obtain the visual comfort requirements and the esthetic that hope to create and accent the architectural properties. `Sharpness and softness? that one of the two different qualities of the shadow is concerned with perceiving or not perceiving the shadow area borders. `Lightness and darkness? is the second properties of the shadow and concerned with the difference of luminance between the lightness area and the shaded area. In this study one of the theme of illumination quality discussed in two groups as sharpness-softness and lightness-darkness and determined the factors which affected them and examined with the samples. Sharpness and softness of the shadow is defined, graded by sensation size that aimed at perceiving the size of the surface. Determined the factors which affected sharpness and softness, affect to the shadow is determined by geometrically. In indoor spaces, illumination distribution property of the different sharpness and softness shadows that formed for certain situations is judged and searched. Illumination distribution determined with illuminance account and one of an illumination program in computer, and compared with the degrees of sharpness and softness which founded by geometricall calculation. Lightness and darkness of the shadow is defined, and graded by the difference of luminance between the shaded area and the lightness area. In indoor spaces, illumination distribution property of the different lightness and darkness shadows that formed for certain situations is judged and searched and also the affects of reflectance of the iner surface to the lightness and darkness of the shadow is examined. The affect of factors like size and the number of the primary light source, size of the obstruction, reflectance of the secondary light source to the shadow quality examined by various samples and founded results are compared and judged.