İstanbul, Kumkapı-Nişanca Köşklü Hamamı (1887) araştırması ve restorasyon projesi
İstanbul, Kumkapı-Nişanca Köşklü Bath (1887) research and restoration project
- Tez No: 201414
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Nişanca Köşklü Hamamı, Hamam Mimarisi, Osmanlı Hamam Mimarisi, Kumkapı, Nişanca Köşklü Bath, Bath Architecture, Ottoman Bath Architecture, Kumkapı
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
`İstanbul, Kumkapı-Nişanca Köşklü Hamamı (1887) Araştırması ve Restorasyon Projesi' adını taşıyan bu tez, harabeye dönüşmüş olan bir 19. yy halk hamamını inceleyip araştırarak, mevcut durumunu belgelemek, sorunlarını belirlemek ve bir çözüm önerisi getirmek amacıyla yapılmıştır. Tez üç bölümden oluşmaktadır: 1. Bölümde; Köşklü Hamam'ın bulunduğu mevkiden kaynaklanan özelliklerini analiz etmek amacıyla, Kumkapı Semti'nin İstanbul içindeki yeri, tarihsel gelişimi, fiziksel, sosyal, ekonomik biçimlenişi ve 19. yy Batılılaşma sürecinin semte etkileri anlatılmıştır. 2. Bölümde; İlk çağlardan Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar yapılan hamam yapıları irdelenmiş, Osmanlı Hamam Mimarisi'nde mekan düzenlemesi, Osmanlı Hamam Mimarisi'nde sıcaklık tipleri ve 19. yy.'da İstanbul'da yapılmış olan diğer hamamlar incelenmiştir. 3. Bölümde; Köşklü Hamam'ı mümkün olduğunca tanımak ve tanıtmak için, hamamın yapım tarihi ve konumu ele alınmıştır. Plan özellikleri, mekan özellikleri, yapısal özellikleri, cephe özellikleri başlıkları altında hamam incelenmiştir. Nişanca Köşklü Hamamı'nın koruma projesi hazırlanmış, sorunlar belirtilmiş ve müdahale önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this work whose name is `İstanbul, Kumkapı-Nişanca Köşklü Hamamı (1887) Araştırması ve Restorasyon Projesi?, is to examine a damaged 19th century Turkish bath, to document its existing conditions, to determine its problems and to propose solutions to these problems. The work has 3 main parts: In the 1st part, the bath?s characteristics which results from it?s locality is analysed by explaining the Kumkapı district?s position in İstanbul, its historical development, its physical, social, economical situation and the effects of 19th century Westernization concepts?s on the region. In the 2nd part; the baths being built from the ancient civilizations to Ottoman Empire is researched. The space arragement in the Ottoman Bath Architecture and the types of baths according to its sıcaklık space?s arrangement is explained. Baths, built in İstanbul in the 19th century are researched. In the 3rd part, to recognize and to demonstrate Köşklü Hamam, its building date, location, plan-space-structural and facade features are described. A conservation project is prepared, problems are determined and solutions are suggested.