İç duvar kaplamalarında ürün seçimi
Product selection for interior wall coating
- Tez No: 201423
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BALANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İç duvar, kaplama, yapı ürünleri, ürün bilgileri, seçim, ürün seçimi, Internal wall, coating, building product, product information, selection, product selection
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Teknolojik gelişmelere paralel olarak yapı ürünlerinin üretim, tüketim ve kullanım olanakları hızla artmakta ve ürün nitelikleri gelişmektedir. Bu gelişmelerle birlikte kullanıcı gereksinmelerinin değişmesi, seçim süresinin kısalması, yeterli ürün bilgisine ulaşılmaması, aynı tür ya da farklı ürünlerin bir çok üretici tarafından üretilmesi ile seçim işlemi daha da karmaşık bir hal alır. Ürün seçimi sırasında asıl amaçlanan kısa sürede az maliyetle amaca uygun seçim yapmaktır. Bu çalışmada; kullanıcı ve tasarımcıya kaplama ile ilgili aranması gerekli nitelikleri vererek uygun iç duvar kaplaması seçimini, doğru ve daha kısa sürede yapması için yardımcı olmak amaçlanmıştır. Çalışmada ilk olarak ürün seçimi sırasında izlenecek adımlar belli bir yönteme göre anlatılmış ve bu yöntem iç duvar kaplamaları içinde kullanılmıştır. İç duvar kaplamalarında ürün seçiminde, öncelikle iç duvar ve iç duvar kaplaması tanımlanmış, duvar-kaplama ilişkisine göre kaplamalar anlatılmıştır. İç duvar kaplamasına etki eden çevresel etmenler kaplamanın bulunduğu mekana göre ve uygulanacağı duvar yüzeyine göre bulunmuştur. Çevresel etmenler sonucu gereksinmelere ulaşılmıştır. Gereksinmeler, iç duvar kaplamasının işlevlerini, işlevler de niteliklerini ortaya çıkarmıştır. Niteliklerin bulunmasının ardından seçenekler oluşturulmuş ve seçenek bilgileri düzenlenmiştir. Seçenek bilgilerinin düzenlenmesi sırasında iç duvar kaplaması olarak kullanılacak ürünler; taş, ahşap, metal, seramik, plastik, alçı, cam, kağıt, sıva ve boyalar iç duvar kaplaması için elde edilen niteliklere göre incelenmiştir. Böylece kullanıcı ve tasarımcıya seçim konusunda yardımcı olabilecek bilgilere ulaşılmıştır. Ürün seçim adımlarından olan değerlendirme ve karar iç duvar kaplaması için yapılmamıştır.
Özet (Çeviri)
Production, consumption and usability of building products are increasing parallel with technological developments. Preferring process is getting more complex considering with these developments, changes in user requirements, decreasing in preferring periods, little ability to reach sufficient product information and the situation of being produced the similar or different products by the same producers. The main purpose in product choosing process is to choose the right product in short time and with little cost. In this study, it is aimed to help choosing suitable interior wall coatings in a true way and shorter time by giving necessary qualifications to user and designer. In the study, firstly the following steps in choosing product are explained with a definete method and the method is used for interior wall coatings. Choosing product in interior wall coatings, firstly interior wall and interior wall coating is defined and coatings are explained according to the relationship between wall and coatings. The environmental factors which affect interior wall coatings are found according to place and the surface of the wall. The needs are found according to environmental factors. The needs introduce the functions of interior wall coating and functions introduce the qualifications of it. After finding qualifications, choices are created and the information about the choices are planned. During planning the information of the choices, the products which are used for interior wall coating; stone, wood, metal, ceramic, plastic, plaster, glass, paper and paints are examined according to qualifications for interior wall coating. So it is become possible to reach the information which can help user and designer to choose product. Decision and evaluation, which are parts of product selection, isn?t done for interior wall coating.