Baltalimanı Reşitpaşa Sahil Sarayı mimari özellikleri ve restitüsyon önerisi
Architectural characteristics of Baltalimanı Reşitpaşa Seaside Palace and restitution proposal
- Tez No: 201422
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tanzimat¸ Baltalimanı Resit Pasa Sahil Sarayı, Gaspare Trajano Fossati, Tanzimat¸ Baltalimanı Resit Pasa Seaside Palace, Gaspare Trajano Fossati
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
II. Mahmut'un önderlik ettigi yenilesme hareketleri sonrası, Osmanlı siyaset adamlarından Mustafa Resit Pasa'nın önderliginde, Avrupa'yı yakından tanıyan aydınların gerçeklestirdigi Tanzimat, Osmanlı yenilesme tarihinin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilmektedir. Osmanlı yasamında derin ve köklü degisimlere yol açmıstır. Sosyal yasamda oldugu kadar, idari ve askeri yönetimde de degisimlere yol açan bu süreç, mimari açıdan da pek çok farklıgı beraberinde getirmistir. Tanzimat dönemi yapılarında, plan kurgusu, yapı malzemesi ve üslup anlayısı açısından dikkate deger degisiklikler görürüz. Tanzimat dolayısıyla bürokraside yasanan gelismeler, yeni tür idari yapılara duyulan ihtiyacı da beraberinde getirir. Bireylerin sermaye sahibi olması ve özel yapı üretimi desteklenir. Yangınlar nedeniyle yok olan ahsap mahalleleri koruma altına almak amacıyla, kargir insaat yaygınlastırılmaya çalısılır. Dünyaya açılma kararındaki yenilikçilerin tercih ettigi mimari üslup, Avrupa'yı model alan tüm dünyada evrensel bir dil olarak uygulama alanına yansıyan, Neoklasik mimari üslubudur. Bu yapıların bir islevi de; Tanzimat düsüncesini ve degisim kararlılıgını simgelemektir. Mustafa Resit Pasa'nın, Baltalimanı'nda yazlık konut olarak, Mimar Gaspare Trajano Fossati'ye yaptırmıs oldugu bina da bu anlamda dikkatle incelenmesi gereken bir yapıdır. Tespit edilebilen ilk kargir sahil sarayı olan Baltalimanı Sahil Sarayı, kendinden sonraki uygulamalara kaynaklık ederek , kargir sahil sarayları devrini açan yeni bir evreyi baslatır. Günümüzde Baltalimanı Metin Sabancı Kemik Hastalıkları Egitim ve Arastırma Hastanesi olarak kullanılan yapı, ilk yapıldıgı günden günümüze ulasana dek bir takım degisikliklere ugramıstır. Saray mensuplarının yazlık olarak kullanmaya basladıgı sahilsarayı, Cumhuriyet Dönemi'nde bir süre bos kalmıs, daha sonra Balıkçılık Enstitüsü'ne devredilmistir. Kullanıcı degisiklikleri ve ihtiyaçlar dogrultusunda müdahalelelere maruz kalan yapı, buna ragmen karakterini ve mimari degerini korumaktadır. Hem tarihsel konumu hem de mimari degeri ile, arastırılması ve korunması gereken yapı, bu çalısmanın konusunu olusturmaktadır.
Özet (Çeviri)
After the renovation actions led by Mahmut II, Tanzimat which was executed by the intellectuals who all knew Europe very well, with the leadership of Mustafa Resit Pasa, one of the Ottoman Statesmen, is accepted as one of the milestones in Ottoman renewal history. It brought deep and radical changes in Ottoman life. This process which created differences in administrative and military regime as well as in the social life, brought a lot of diversity in the architectural aspect too. In the buildings of Tanzimat period, we can see considerable changes in terms of the blueprint, construction material, and the sense of style. The developments lived in bureaucracy thanks to the Tanzimat, brought the need of new kinds of administrative buildings. It was supported the individuals to have their own capital and thus to produce private buildings. In order to protect the wooden districts destroyed by the fires, it was aimed to extend the stonework construction. The architectural style preferred by the reformists who were determined to spread all over the world, was the Neoclassical architectural style which was reflected as a universal language in the application field all over the world that assumed Europe as an example. Another function of those buildings was to represent the idea of Tanzimat and the determination of change. The building which Mustafa Resit Pasa got Architect Gaspare Trajano Fossati to build as a summer house in Baltalimanı is a building worth to study thoroughly. Accepted as the first stonework seaside palace, Baltalimanı Seaside Palace started a new era which established stonework seaside palaces by being a resource for the following applications. Today, the building used as Baltalimanı Metin Sabancı Orthopedics Training and Research Hospital, has gone thorough some changes. The seaside Palace started to be used as a summer house by the palace residents, remained empty for a while during the Republic Period, and then was granted to the Fishing Institute. The building gone through some modifications concerning the users? variety and needs, still keeps its character and architectural value. Both with its historical place and architectural value, that building which needs to be studied and protected is the topic of this work