Bergama altın madeni atıklarının cam sanayisinde değerlendirilmesi
The utilization of the wastes of Bergama gold mine in glass industry
- Tez No: 201444
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİYE PİŞKİN, YRD. DOÇ. DR. NURCAN TUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arıtma çamuru, cam üretimi, değerlendirme, cam türleri, Treatment sludge, glass production, utilization, glass types
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bütün insanların kirlenmemiş, temiz bir ortamda yaşama arzuları doğuştan getirdikleri bir özelliktir. Toplulukların bu arzuları doğrultusunda temiz bir çevrede faaliyet göstermeleri en tabii haklarıdır ve hiç kimsenin dikkatsizlik, ihmal veya kasıtlı olarak bu ortamı bozmasına izin verilmemelidir. Teknolojinin ilerlemesiyle beraber atıkların uzaklaştırılması ile ilgili problemler de giderek artmaya başlamıştır. Fakat ülkelerin gelişebilmesi ve modern çağa ayak uydurabilmesi amacıyla sanayileşmesi gerekmektedir. Bu sebepten atıklar sahip oldukları bazı özelliklerden dolayı tekrar kullanılabilir veya atıkların başka bir amaç için kaynak gösterilebilirliği araştırılmalıdır. Bu çalışmada, Bergama-Ovacık Altın Madeni arıtma tesisi arıtma çamurunun fiziksel, kimyasal özellikleri ve cam sanayinde değerlendirme olanağı araştırılmıştır. Bergama-Ovacık altın saflaştırma tesisinde üretim sırasında her yıl 277882 ton arıtma çamuru oluşmaktadır. Bu arıtma çamurunun kimyasal özellikleri araştırıldığında cam üretiminde hammadde olarak kullanabileceği ispatlanmıştır. Ek kimyasal maddeler ilavesiyle cam türlerinden teknik (Pyrex) cam, yüksek alüminalı (Supremax) cam ve düz cam üretilmiştir. Atığın karakteristik özelliklerinin üretilen camlar üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The people?s desire of living in an unpolluted environment is an inborn feature. It is the right of the people to be active in an unpolluted environment and they should not allow anyone to damage this environment deliberately. The problems about the disposal of the wastes began to increase with the development of technology. However, countries should be industrialized in order to develop and attune the modern age. For this reason, wastes can be recycled due to some features that they own or we should research the usag of the waste as a raw material for another purpose. In this study, physical and chemical features of the treatment sludge in Bergama-Ovacık Gold Mine treatment plant and the facility of utilization in glass industry were analyzed. Every year in Bergama-Ovacık treatment plant 277882 ton sludge was produced during production. When we think about the chemical features of this sludge, it is proved that we can use this as a raw material in glass production. By adding chemical substances pyrex glass, supremax glass and flat glass were produced. The characteristic features of the waste on the glasses that are produced were observed.