Clemizole benzil penisilin ve streptomisin sülfat antibiyotiklerinin mikrobiyolojik miktar tayini
Microbiological assay of benzyl penicillin and streptomycin sulphate antibiotics
  1. Tez No: 201451
  2. Yazar: GÜLNUR ERGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ ARISAN ATAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Kimya, Mikrobiyoloji, Biochemistry, Chemistry, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Streptomisin sülfat, Benzil penisilin, Antibiyotikler, Silindir petri metodu, Streptomycin sulphate, Clemizole Benzylpenicillin, Antibiotics, Cylinder Petri Method
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Antibiyotikler insan ve hayvanlarda oluan bakteriyel hastalıkların iyiletirilmesinde aktif rol oynar. Bu nedenle, antibiyotikler piyasaya verilmeden önce laboratuar aamasında mutlaka farmakopilerde belirlenmi veya gelitirilmi metotlar ile miktar tayini çalıması yapılır. Antibiyotiklerin miktar tayini çalımaları neticesinde analiz sonuçları spesifikasyonları karılıyor ise hammadde veya bitmi ürün olarak piyasaya verilir. Bu çalıma, Streptomisin sülfat ve Benzil penisilin adlı iki aktif madde içeren Clemipen-Strep mikrobiyolojik miktar tayini çalımalarının yöntemini kapsar. Clemipen-Strep piyasada bitmi ürün olarak satılmaktadır. Bu çalıma da Streptomisin sülfat için Bacillus subtilis ATCC 6633, Benzil penisilin için Staphylococcus aureus ATCC 12228 bakterileri kullanıldı. 24 saatlik inkübasyon sonucunda oluan inhibisyon zonları, zon okuma cihazı ile ölçüldü. Miktar tayini sonuçları, zon çaplarının potens formülüne girilmesi ile elde edildi. Bu sayede, bitmi üründe Benzil penisilin ve Streptomisin sülfat miktar tayini sonuçları elde edildi. Miktar tayini çalıma sonuçları Benzil penisilin için 362.7 IU/mg, 362.1 IU/mg, 363.6 IU/mg ve Streptomisin sülfat için 451.5 IU/mg, 454.9 IU/mg,453.2 IU/mg olarak elde edildi. Sonuçlar Benzilpenisilin için 359 IU/mg (% 90?115) ve Streptomisin sülfat için 449 IU/mg (%90?115) olan trend deerlerine uygun olduu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The antibiotics are effective in healing the bacteriological deseases appeared in human and animals. Thus, the assay studies with improved and identified methods in pharmacopy are performed at laboratory stage before releasing. If the analysis results obtained by studies meet the spesifications, the product can be released as a raw material or finished product. This study covers the microbiological assay studies for the Clemipen-Strep including two active pharmaceutical ingredients called as Streptomycin sulphate and Clemizole Benzyl Penicilin. The Clemipen-Strep is in commerce as a finished product. Bacillus subtilis ATCC 6633 and Staphylococcus aureus ATCC 12228 bacteria were used for Streptomycin sulphate and Benzyl penicilin in this study, respectively. The inhibition zones obtained as a result of 24 hours incubation were measured by zone reader equipment. The assay result were obtained by inserting zone diameter data into potens formulas. Thanks to this method, Streptomycin sulphate and Benzyl penicilin assays in finished product were obtained. The assay results were obtained as 362.7 IU/mg, 362.1 IU/mg, 363.6 IU/mg for Benzylpenicillin and 451.5 IU/mg, 454.9 IU/mg, 453.2 IU/mg for Streptomycin sulphate. The results are appropriate with trend values as 359 IU/mg (% 90?115) for Benzylpenicillin and 449 IU/mg (% 90?115) for Streptomycine sulphate.