Ülkemizde toplu konut üretimine yönelik kaynak oluşturma model yaklaşımları
Source obtaining model approaches for mass house production in Turkey
  1. Tez No: 201452
  2. Yazar: RÜVEYDA KÖMÜRLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. HAKKI ÖNEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Konut Üretim Sektörü, Konut Üretimine Kaynak Olusturma, Konut Finansmanı, Konut Finansman Sistemleri, Konut Sorunu, potek, potege Dayalı Menkul Kıymetler, Housing Sector, Source Obtaining for Housing, Housing Finance, Housing Finance Systems, Housing Problem, Mortgage, Mortgage Backed Securities
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 305
Özet
Ülkemizde konut üretimi için kredi ve kaynak tahsisi dısında önemli bir denetim sistemi bulunmadıgı, düsük ve orta gelirlilerin konut edinme olanaklarının büyük ölçüde piyasa kosullarına bırakıldıgı bilinmektedir. Bu baglamda, toplumda ekonomik ve sosyal etkileri nedeniyle bir sorun olan konutun arz ve talebini etkileyen faktörlerin basında, konut üretimine kaynak olusturma yani konut finansmanı gelmektedir. Bir ülkenin konut finansmanı problemini ortadan kaldırmak ise, o ülkenin kendi kosullarına göre olusturulmus modeller, kurumsal sistemler ve çözüm önerileriyle mümkündür. Bu çalısma kapsamında ülkemizde yapılan uygulamaların aksaklıklarını gideren, soruna etkin bir çözüm getirecegi düsünülen, fon fazlası olan kesimden fon ihtiyacı olan kesime kaynak aktarımı saglanarak, düsük ve orta gelirli ailelerin konut gereksinmelerini olanaklı oldugu ölçüde karsılayacak yöntemler degerlendirilmeye çalısılmıstır. Amaç, Türkiye'de toplu konut üretimine yönelik kaynak olusturulmasında yani finansmanında yeni model yaklasımları getirmek degil, onun yerine dünyada basarısı kabul edilmis bir veya birden çok modelin Türkiye kosullarına nasıl uyarlayacagına yönelik model yaklasımlarını gelistirmektir. Giris bölümünde, yukarıda genel çerçevesi verilen çalısmanın konusu ve amacı ele alınmaya çalısılmıstır. kinci bölümde, konunun bir bütün olarak incelenmesi ve daha iyi anlasılması amacıyla, konut üretim sektörünün ve konut finansmanının genel bir tanımı yapılmıstır. Üçüncü bölümde, Türkiye'deki konut üretimi sektörü ayrıntılı olarak analiz edilmistir. Dördüncü bölümde, dünyada (Amerika, Avrupa ve bazı gelismekte olan ülkelerde) uygulanmıs konut finans sistemleri arastırılarak, Türkiye'de uygulanmıs konut finansman modellerinin analizi yapılmıstır. Besinci bölümde, Türkiye için toplu konut üretimine kaynak olusturulmasına/finansmanına yönelik, dünyada basarısı kabul edilmis konut finansman sistemlerinden ?potek Bankası Yöntemi (The Mortgage Bank Route)? içinde yer alan iki modelin (Alman ?Pfandbrief Modeli? ve Amerikan ?Fannie Mae Modeli?nin) daha uygun oldugu görülmüstür. Bu iki modelin ülke sartlarına uyarlanabilmesine yönelik model yaklasımları gelistirilmistir. Uzun vadeli etkin bir konut finansman sisteminin basarısı için gerekli parametreler belirlenmistir. Modellerin Türkiye sartlarına uyabilmesi için gerekli altyapılarının nasıl hazırlanacagı açıklanmıstır. Altıncı bölümde ise, seçilen model yaklasımlarının olumlu yanlarının yanı sıra, Türkiye sartlarında olumsuzluga yol açabilecek riskli noktalarının ortaya konmasına çalısılmıstır. Zira bu çalısmada amaç, modellerin olumsuz olan noktalarının ortadan kaldırılmasına yönelik çözüm önerileri ortaya koymak ve böylelikle modellerin basarılı olmasını saglayacak kosullar hazırlamaktır. Ancak, burada altı çizilmesi gereken önemli bir nokta da, ülkemizde modellerin uygulanması için altyapı hazırlansa bile, ekonominin istikrarsızlıgı nedeniyle modellerin uygulamaya geçilmesinin henüz erken oldugudur. En az 3-5 yıl daha ekonominin hazırlanması (sabit-düsük enflasyon ve faizlerde kalması) ve sermaye piyasalarının buna hazırlanmasının gerekli oldugu da özellikle vurgulanmıstır. Yedinci bölüm, degerlendirmeler, sonuç ve önerilerden olusmaktadır. Önerilen bu model yaklasımlarının uygulanmasıyla, ilk yıllarda olmasa bile, sonraki yıllarda, zaman içerisinde, ülke açısından önem tasıyan düsük, alt-orta ve orta gelir gruplar için, sorunun çözümünde çok büyük bir yarar saglanabilecegi vurgulanarak çalısma tamamlanmıstır.
Özet (Çeviri)
It is known that, since there is not a real audition system for assigning credit and resource for housing in Turkiye, lower class and middle class housing activities are subject to market conditions. In this context, housing finance is the major factor affecting demand and supply being a problem due to economical and social effects. Solving the housing finance problem is possible using the models developed with respect to the subject country?s conditions, institutional systems and solution suggestions. The methods supplying the lack of installations in Turkiye transferring funds from the segment with excess to the segment that lacks, considered as efficient solutions to the problem, answering the housing needs of lower and middle class, were tried to be evaluated. The aim is, not to find out a methodical approach for obtaining source for housing i.e. housing finance in Turkiye, but to develop methodical approaches for procedures on conversion and adaptation of one or more models that the success is generally admitted all over the world. The main frame for the subject is above. The aim of the work is described in detail in the first section. In section two, a general definition of housing and its finance sector is given so that the subject is observed in a complete way and is understood easily. In section three, the housing sector in Turkiye is analyzed in details. In section four, relying on older researches, is analyzed successful housing finance systems applied in the US, Europe and in some developing countries. Housing finance systems applied in Turkiye are analyzed compared to the applications around the world. In section five, are developed model approaches for adaptation procedures of two Mortgage System models of the housing finance system with proved success worldwide, ?The Mortgage Bank Route?, ?Pfandbrief Model? from Germany and ?Fannie Mae Model? from the US to local conditions. The parameters required for the success of an efficient long-term housing finance system are defined and the procedures of demanded infrastructure?s preparations are explained so that the models are adapted to conditions in Turkiye. In section six, suggested model approaches are discussed. Beside the positive characteristics of the approach, its risky points that might be negative are emphasized. The aim is to succeed on applying the most appropriate model for Turkiye, while reducing the negative characteristics as much as possible. But in Turkiye, even if the infrastructure is ready, it?s too soon to apply the models. It?s emphasized that the economy stays in stable low inflation and interest for at least 3-5 years and capital markets should be prepared for this purpose. In section seven, are given the deductions obtained from all of the evidences, conclusion and suggestions parts. With this model approach it?s aimed, not in first few years but in time, to provide housing of lower and middle class via spreading of the system along the basis.