Metalomesogenlerde floroalkil zincirlerinin mesomorfik özelliklere etkisi
The effect of fluoroalkyl chains in metallomesogens on mesomorphic properties
  1. Tez No: 201453
  2. Yazar: DİLEK GÜZELLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BELKIZ BİLGİN ERAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvı kristaller, metalomesogenler, semi-florlanmış mesogen, imin, paladyum(II) kompleksi, Liquid crystals, metallomesogens, semiperfluorinated mesogen, imine, palladium(II) complex
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Metal içeren sıvı kristaller (metalomesogenler); metal içeren bileşiklerin spesifik özellikleri ile sıvı kristalin düzen ve hareketliliğini kombine ederler. Ayrıca bu moleküler sistemlerdeki metal atomlarının varlığı, ilginç mesomorfik ve fiziksel özellikler sergilemesi beklenen çok çeşitli moleküllerin dizaynına olanak sağlar. Semi-florlanmış alkil zincirlerinin metal içeren sıvı kristal sistemlere girişi, bu zincirlerin moleküldeki diğer ünitelerden uyumsuzluğu ve mikro-segregasyonu sebebiyle; erime noktası, geçiş sıcaklıkları, mesofaz şekli, mesofaz kararlılığı ve fiziksel özelliklerin önemli değişimlerine neden olur. Bu araştırmada, florlanmış akiral yan zincirler taşıyan kiral imin ligandları ve bunların klor-köprülü dinükleer paladyum(II) kompleksleri sentezlenmiştir. Elde edilen bileşiklerin yapıları spektroskopik yöntemlerle (UV, 1H- ve 13C-NMR, MS) ve elementel analiz ile aydınlatılmıştır. Mesomorfik özellikleri polarizasyon mikroskobu ve diferansiyel tarama kalorimetri kullanılarak incelenmiştir. Sonuçta, (i) akiral yan zincirlerdeki flor atomunun, florlanmamış kiral alkil zincirinin ve komplekslerdeki metal atomu varlığının, (ii) floroalkil zincirlerdeki flor atomu sayısının ve (iii) semi-florlanmış alkil zinciri sayısının sentezlenen çubuksu molekül yapısındaki bileşiklerin mesomorfik özellikleri üzerine etkisi tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Metal-containing liquid crystals (metallomesogens) combine the specific properties metal- containing compounds with the order and mobility of the liquid crystalline state. However, the presence of metal atoms in these molecular systems provides the possibility to design a wide variety of molecules, which were expected to exhibit interesting mesomorphic and physical properties. Introduction of semiperfluorinated alkyl chains into building of metal-containing liquid crystal systems induce important modifications of melting point, transition temperatures, mesophase shape and stability and physical properties due to the incompatibility and micro-segregation of these chains from other units in the molecules. In this research, chrial imine ligands carrying semiperfluorinated achiral terminal chains and their chloro-bridged dinuclear palladium(II) complexes have been synthesized. The structures of synthesized compounds were characterized by spectroscopic methods (UV, 1H- and 13C-NMR, MS) and elemental analysis. The mesomorphic properties were investigated using polarized optical microscopy and differential scanning calorimetry. As a result, the influence of (i) the presence of fluorine atom in the achiral terminal chains, non-fluorinated chrial alkyl chain and metal atom in the complexes, (ii) number of fluorine atoms in the fluoroalkyl chains and (iii) number of semifluorinated alkyl chains on the mesomorphic properties of these synthesized compounds which have calamitic molecular shape were discussed.