Yeni 'bent-core' mesogenlerin sentezi ve sıvı kristal özelliklerinin incelenmesi
Synthesizes of new 'bent-core' mesogens and investigation of their liquid crystalline properties
  1. Tez No: 201454
  2. Yazar: FİLİZ VURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BELKIZ BİLGİN ERAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvı Kristaller, Bent-core”Mesogenler, Muz Şekilli Bileşikler, Liquid Crystals, Bent-core”Mesogens, Banana Shaped Compounds
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Sıvı kristal araştırmalarında geniş bir alana sahip olan bükülmüş şekildeki mesogenlerin, sentezi ve fiziksel özelliklerinin aydınlatılması için son yıllarda oldukça fazla çaba sarfedilmiştir. Bükülmüş moleküler şekillerinden dolayı,“muz şekilli sıvı kristaller”olarak adlandırılan bu bileşikler, akiral konformasyona sahip olmalarına rağmen, mesofazlarında moleküler kiralite göstermektedirler. Bu moleküller B fazları olarak adlandırılan birçok farklı mesofaz ile tanımlanırlar. B fazları arasında, elektro optiksel değişimler smektik B2, B5 ve B7 fazlarında gözlenmiştir. Çalışmanın amacı, yeni muz şekilli mesogenlerin ve siloksan türevlerinin dizaynı, sentezi ve yapılarının aydınlatılmasıdır. Bu amaçla, sentezlenen“bent-core”bileşiklerinin ve hacimli farklı siloksan türevlerinin alkenik uç yardımıyla“bent-core”bileşiklere eklenmesi ile oluşan siloksan türevlerinin sıvı kristal davranışları incelenmiştir. Sentezlenen“bent-core”bileşiklerinin ve siloksan türevlerinin yapıları spektroskopik yöntemler kullanılarak tayin edilmiştir (1H-NMR, 13C-NMR, 29Si-NMR, MS). Sentezlenen yeni bileşiklerin mesomorfik özellikleri polarizasyon mikroskobu ve diferansiyel tarama kalorimetrisi (DSC) ile aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Bent mesogens, represent a topical field in current liquid crystal research and in the past few years much effort has been devoted to the synthesis and physical characterization of bent-core mesogens. Liquid crystalline molecules with a bent molecular shape, so called banana-shaped LC, have chiral superstructure, despite of the fact that the molecules themselves have an achiral configuration. These molecules can give rise to a number of different mesophases provisionally labeled as B phases. Among the B phases, electro-optical switching has been observed in the smectic B2, B5 and B7 phases. The aim of this work is the design, synthesis and characterization of new banana-shaped mesogens and their siloxane derivatives. For his purpose, bent-core compounds and their siloxane derivatives were synthesized and liquid crystalline behavior was investigated. The structures of the synthesized bent-core compounds and their siloxane derivaties were characterized by using spectroscopic methods (1H-NMR, 13C-NMR, 29Si-NMR, MS). The mesomorphic properties of the obtained new compounds were investigated using polarised light optical microscopy (PM) and differential scanning calorimetry (DSC).