Atık su ve içme suyu şebeke hizmetlerinde özelleştirme
Privatization in sewage and drinking water infrastructure systems
- Tez No: 201460
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EYÜP DEBİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: İSKİ, Ekonomik Analiz, Şebeke'de Özelleştirme, İSKİ, Economical Analyses, Privatization in Sewerage Systems
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) şefliklerinde özelleştirmenin faydalarının değerlendirilmesidir. Bu çalışmada İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresinin (İSKİ) sorumluluğu altında olan rabıt açma, kanal temizliği, baca yükseltmesi, tesisat açma-kapama gibi bazı hizmetlerin özel sektördeki taşeron firmalara yaptırılması ile elde edilen faydaların değerlendirilmesi yapılmıştır. İlk bölümde çalışmanın amaç ve kapsamı açıklanmıştır. İkinci bölümde özelleştirmenin genel esasları ile ilgili bilgiler verilmiştir. Bu bölümde özelleştirmenin amacı ve yöntemleri anlatılmıştır. Dünyada özelleştirmenin tarihi ve gelişimi incelenmiş ve ülkeler arasındaki sonuçları karşılaştırılmıştır. Üçüncü bölümde Türkiye'de özelleştirme uygulamalarına genel olarak bakılmıştır. Özel olarak ise, belediyelerde özelleştirme ile ilgili yapılan çalışmalar ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde genel olarak şebeke sistemlerinin tarihi hakkında bilgi verilmiştir. Beşinci bölümde atıksu ve içmesuyu şebeke hizmetlerinde özelleştirme üzerine özel sektör katılımı örneği verilmiştir. Altıncı bölümde İSKİ' nin tarihi ile kuruluş ve amaçlarına değinilmiştir. Bununla birlikte İSKİ' deki özelleştirmenin nedenleri ve hedefleri belirtilmiştir.1998?99 (hizmet alımı çok sınırlı veya yok) ve 2004?05 (hizmet alımı var) dönemlerinde İSKİ şebeke teknik şefliklerinde yapılan hizmet alımları incelenmiştir. Bu hizmet alımları ile birlikte değişen personel yapısı ve gerçekleştirilen hizmet kalitesi incelenmiştir. Yedinci bölüm olan sonuç bölümünde şebeke şefliklerinde yapılan hizmet alımlarının (taşeron firma kullanılarak) hizmet kalitesi ve maliyetler açısından değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the benefits of privatization of İSKİ`s directorates works. In this thesis, benefits of outsourcing some services by using subcontractors are evaluated. In the first chapter, the aim and scope of the study is mentioned. In the second chapter, privatization is explained. Moreover, aim and methods of privatization are presented. Furthermore, history and evolution of privatization on the worlds is discussed by comparing the results among different countries. In the third chapter privatization in Turkiye is dedicated as a whole. Privatizations which took place in municipalities are investigated. In the fourth chapter generally information about water systems is introduced. In the fifth chapter privatization of İSKİ`s directorates works is examined. In the sixth chapter the aim and history of İSKİ are mentioned. In the same chapter the aim and tools in privatizations in İSKİ is examined. Comparison of 1998-99 and 2004-05 periods in terms of outsourcing results is mentioned. In the seventh chapter that is last chapter, the benefits and results of using subcontractors by means of cost efficiency, time efficiency as well as quality.