Balpeteği kompozit yapılarda termografi metoduyla su tespiti
Detection of water at honeycomb composite structures with thermography method
  1. Tez No: 517614
  2. Yazar: KADİR MÜNİR ERCÜMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Balpeteği kompozit, Termografi, İstikamet dümeni, Honeycomb composite, Thermography, Rudder
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Uçak sanayisinde kullanılan en önemli malzeme yapılarından birisi balpeteği kompozit yapılardır. Yüksek dayanım ve düşük ağırlığa sahip olmaları, balpeteği kompozit yapıların en önemli özellikleridir. Balpeteği şeklinde hücrelerden oluşan bu yapıların dayanım/ağırlık oranları diğer metalik malzemelerle kıyaslandığında oldukça yüksektir. Bu yüzden bu yapılar havacılık ve savunma sanayisi başta olmak üzere diğer pek çok alanda yoğun bir şekilde tercih edilmektedir. Bu tez çalışmasında, öncelikle termografik muayene başta olmak üzere diğer tahribatsız muayene yöntemleri, termografinin teorik alt yapısı, uçak üzerinde termal termografinin uygulandığı balpeteği yapılar ve balpeteği kompozit yapıların tamir metotları açıklanmıştır. Deneysel kısımda ise uçağın ana kontrol yüzeylerinden birisi olan istikamet dümeninin içerisinde su olup olmadığını kontrol etmek amacıyla termal kamera yardımı ile termografik muayene uygulanmıştır. İstikamet dümeninde suyun olması uçuş emniyetini olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Yapılan inceleme sonucunda istikamet dümeninin sadece bir bölgesinde tespit edilen suyun izin verilebilir limitin üzerinde olduğu görülmüştür. Bu bölgeye yapı içerisindeki suyun giderilmesi için özel bir kompozit tamiri uygulanmıştır. Tamiri yapılan bölgeye kontrol amacıyla tekrar termografi uygulanmıştır. Tamirden önceki ve sonraki termal görüntüler karşılaştırıldığında suyun tamamen yapıdan giderildiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Honeycomb composite is one of the most important material parts that are used in the aircraft industry. High toughness and having low weight are significant features for honeycomb composites. These structures which are made of honeycomb form have higher toughness/weight ratio when compared to other metallic materials. That is why these structures are often preferred at many fields, especially at the aircraft and the defense industry. In the initial part of this study, primarily thermographic inspection other non-destructive methods, theoretical background of thermography, the honeycomb structure at the aircraft which are applied thermal thermography and repair method of honeycomb composite structures are explained. In the experimental section thermographic inspection is applied via thermal camera to check whether there is water or not in the rudder which is one of the primary control surfaces of the aircraft. Water presence in rudder can adversely affect flight safety. As a result of the inspection only one section of the rudder has water more than allowable limit. Special composite repair has been applied to this section to remove water in the relation section. For the control of repair area thermography has been applied again. When we compare the old thermal photos of the repaired area with the new ones, it is observed that water is completely removed from rudder.