Alüminyum döküm atık maddelerinin çevresel etkilerinin FMEA sistemi ile incelenmesi
Researching environmental effects of aluminium casting wastes by FMEA system
  1. Tez No: 201465
  2. Yazar: EYUP SABRİ ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET EKERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum, çevre kirliligi, katı atıklar, yeniden kazanma, FMEA, Aluminium, environmental pollution, wastes, recycling, FMEA
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çevre problemleri giderek artan bir sekilde hissedildikçe, sanayi, çevre daha dogrusu yasam-üretim-çevre iliskilerini de daha derin, daha hassas, daha gerçekçi, daha akılcı inceleme zorunlulugu ortaya çıkmaktadır. Her döküm sanayisinin çevre kirliligine az veya çok katkısı vardır. Üretimde girdi olarak kullanılan malzemelerden gaz ve katı atık/yan ürün olusmaktadır. Olusan kirli maddelerin havaya salınımının önlenmesi ve katı atıkların/yan ürünlerin yeniden kullanımı ve yeniden dönüsümü üzerine yogun çalısmalar yapılmaktadır. Alüminyum döküm sektörü, çevreye en az zarar veren sektörlerden birisidir. Üretimde olusan gazlar ve katı atıkların/yan ürünlerin çevreye zararı büyük boyutlarda olmadıgından ciddi bir çevre kirliligine sebebiyet vermemektedir. Bu çalısmada, alüminyum döküm atık maddesi olan curuf ve baca gazlarının neden oldugu çevresel etkileri arastırılmıstır. Bu maksatla, Konya'da yüksek basınçlı alüminyum enjeksiyon makinasında döküm yapan bir firmada, döküm sırasında olusan atıkların çevre ve insan saglıgı üzerinde etkili olan riskleri, FMEA çalısması ile incelenmistir.
Özet (Çeviri)
Feeling environment problems increasingly, industry must examine relation of lifeproduction- environment more deeply, more sensitively, more realist and more rationalist. Every casting industry contribute to polluted environment more or less. Materials which are used by input in production, constitute gas and waste/by-product. Dense studying is done about preventing to oscillate dirty substance to atmosphere. Aluminium casting sectors damage to environment least of all. Gas and waste/by-product that constitute in aluminium casting production and don?t damage to environment too much and don?t cause polluted environment. In this study, slag and gas which are casting wastes and cause environmental effects were searched. So wastes which constitute in casting were researched risks and effects of environment and human health in firm where product aluminium casting parts in Konya by FMEA studying.