Mikro ve nano hızlı prototipleme
Micro and nano rapid prototyping
  1. Tez No: 201474
  2. Yazar: GÜNGÖR DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Hızlı Prototipleme, Mikro Hızlı Prototipleme, Nano Hızlı Prototipleme, Elektro Biriktirme, Rapid Prototyping, Micro Rapid Prototyping, Nano Rapid Prototyping, Electrodeposition
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Günümüzde hızlı prototip teknolojisi, bir parçanın tasarım asamasından üretim asamasına geçisteki en önemli basamaklardan biri konumuna gelmistir. Bu tasarlanan parçanın en az maliyetle ve en az hatayla üretilmesini saglar. Teknolojinin sınırları genisledikçe, üretilen parçaların boyutlarında da küçülmeler olmustur. Günümüz teknolojisindeki gelismler; bu küçülmeleri mikro ve nano boyutlara ulastırmıstır. Bu teknoloji hayatımızda iletisim, elektronik saglık v.b birçok alanda karsımıza çıkmaktadır ve gün geçtikçe artan gelismeler sayesinde daha da sık karsılasmaya devam edecegiz. Bu tez çalısmasında mikro ve nanoteknoloji hakkında genel bilgi verdikten sonra, hızlı prototip sisteminin üç boyutlu tasarımdan üretim islemine olan süreç anlatılmıstır. Daha sonra yaygın olarak kullanılan hızlı prototipleme sistemleri, bu sistemlerin özellikleri, üretim asamaları, birbirilerine olan üstünlükleri incelenmistir. Mikro hızlı prototipleme teknolojisi ile ilgili yöntemler incelendikten sonra, bu yöntemlerden biri olan elektro biriktirme sistemi ile ilgili uygulama çalısması yapılmıstır. Bu çalısmada mikro boyutta bakır malzeme biriktirilmis ve bu biriktirme sürecini etkilyen parametreler deneysel ortamda incelenmistir. Bu teknolojinin gelecekteki yeri ve önemi belritilmistir. Günümüzde yeni sayılan nano hızlı prototipleme teknolojisi ile ilgli yöntemler incelenmistir ve bu teknolojinin Avrupda'ki durumu belirtilmistir. Bu teknoloji henüz gelisim asamasında olup, gelecek bu teknolojinin temelleri üzerine atılacaktır.
Özet (Çeviri)
Rapid Prototyping technology which is the between design process and manufacturing process, has became one of the most important position. It makes the designed part which is being manufactured with least cost and least mistakes. When the technologies boundry extends, the manufacturing part?s size started to decrease. Today?s technologies development carry these decreasing to micro and nano sizes. We see this technology in many spaces that communication, electronic, medical v.s. and as time goes on we will see this more often beacuse of the devolepment of the technology. At this study, after giving general info about microtechnology and nanotechnology, it has been described of the part which is between 3D design and manufacturing. After that, most commen rapid prototyping systems, their speices and the advanteges to each other, has been examined. After the examination, experimental working about the electrodeposition system has been done. At this study; micro sized copper part is deposited and the parameters which affect the deposition process has been examined at the experimental medium. The position and importance of these tchnology in the future has been declared. Today, the new techonolgy nano rapid prototyping heas been examined. And it?s place at the euurope has been declared. This technology is on the development stage and future will be on this technolgy.