Design of a software platform for the quality control of main blood products
Temel kan ürünlerinin kalite kontrolü için bir yazılım platformu tasarımı
- Tez No: 201478
- Danışmanlar: PROF. DR. YEKTA ÜLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Tıbbi Biyoloji, Engineering Sciences, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Kan Ürünlerinin Kalite Kontrolü, Kalite Kontrol Takip Yazılımı, Kan Kalite Kontrolü UML tasarımı, Quality Control of Blood Components, Software for Quality Control Managing, UML Design of Quality Control of Blood Components
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Modern kan bankacılığında, kan merkezleri ve transfüzyon servisleri, kan komponentlerinin hazırlanması sırasında ve kalite kontrolünde ortak ve standart bir yol izlerler. Kalite Yönetimi, uygun donörlerin tanımlanıp seçilmesini, yeterli kanın alınmasını, kan komponentlerinin üretilmesini, kalite laboratuarında yapılan testleri ve en güvenli ve en uygun kan ve kan ürünlerinin kullanılmasının garantilenmesini içerir: amaç, yüksek kaliteli kan ürünlerinin temininin sağlanmasıdır. Avrupa Konseyi Rehberi referans alınarak, ek solüsyonlu eritrosit süspansiyonu, trombosit süspansiyonu ve taze donmus plazmanın kalite kontrol prosedürleri için bir yönetim modeli ve bir yönetim yazılımı gelistirilmistir. Kullanıcı, yıllık toplamlar hazırlamak ve kalite kontrol süreçlerini yönetmek için, üretilmis her ayrı kan komponenti hakkında detaylı bilgiye ulasabilir. Kalite kontrol uzmanına alarm vererek, hatalı komponent üretimi riskini azaltacaktır. Obje Temelli Modelleme için, Birlesik Modelleme Dili dizayn platformu kullanılmıs ve yazılım, Java platformunda, Eclips SDK üzerinde gelistirilmistir. Veri miktarı küçük olduğu için bir Java HashMap üzerine basit hafıza kaydı kullanılmıstır.
Özet (Çeviri)
In modern blood banking services, blood banks and transfusion services, follow a standard operation procedure during preparation and the quality control of blood components. The Quality Management involves identification and selection of prospective blood donors, adequate collection of blood, preparation of blood components, quality laboratory testing and ensuring the safest and most appropriate use of blood/blood components: the objective is to ensure availability of high quality blood components for transfusion. A management model and a managing software is developed for the quality control procedures of main blood products: erythrocyte suspensions, thrombocyte suspensions, and fresh frozen plasma with reference to the Guide by European Council. The user can access detailed data for each of the prepared blood component; to prepare annual summations, and to manage QC processes effectively. It reduces the risk of producing defective components, by giving alarms to the QC Specialist. Unified Modeling Language is used as the Object-Oriented Modeling Design Platform and the software is developed on Eclips SDK, on a Java platform. Since data size is limited a simple memorysave function is used to a Java HashMap.