Stokastik araç rotalama algoritmalarının karşılaştırmalı incelenmesi
Comparative research of stochastic vehicle routing algorithms
  1. Tez No: 201479
  2. Yazar: ULAŞ DARCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUFAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Postacı Problemi, Gezgin Satıcı Problemi, Araç Rotalama Problemi, Stokastik Araç Rotalama Problemi, Sezgisel Algoritma, Postman Problem, Traveling Salesman Problem, Vehicle Routing Problem, Stochastic Vehicle Routing Problem, Heuristic Algorithm
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada, öncelikle Araç Rotalama Probleminin (ARP) çözümüne öncülük edebilecek, taşıma ağları ve grafikler için optimizasyon algoritmaları ve buna bağlı olarak Postacı Problemi ve Gezgin Satıcı Problemi üzerinde durulmuştur. Daha sonra Araç Rotalama Problemi için temel bilgiler verilerek başta kapasite, mesafe ve zaman kısıtı olmak üzere problem türleri üzerinde durulmuştur. ARP için tur yapım ve tur iyileştirme sezgiselleri verildikten sonra ARP'nin, bazı değişkenlerin önceden bilinemez olduğu durumlarda ortaya çıkan bir alt türü olan Stokastik Araç Rotalama Problemi (SARP) üzerinde durulmuş ve çeşitli bilinmezlik durumları için SARP türleri incelenmiştir. Daha sonra bir literatür araştırması ile SARP üzerine yapılan çalışmalar verilmiş ve bazı çalışmalardan örnek modeller ve çözüm yöntemleri üzerinde durulmuştur. Son olarak da sezgisel bir çözüm algoritması oluşturularak kurulan bir model uygulanmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, first of all optimization algorithms for transportation networks and graphs, which are Postman Problem and Traveling Salesman Problem for this study, which can lead us to solve the VRP are studied. Then basic knowledge for VRPs is given and problem types, such as capacity, distance and time restricted VRP are studied. Also tour construction and tour improvement heuristics for VRP are given and Stochastic Vehicle Routing Problem (SVRP), which means some of the variables of the VRP are uncertain, is considered and some sort of uncertainty types for the SVRP are studied. Furthermore a literature research and studies on SVRP are given and some models and solutions methods from these studies are considered. Lastly an heuristic solution algorithm is proposed and performed on a model and findings are compared.