Ses kayıt stüdyosu tasarımı ve mimari akustik
Sound recording studio design and architectural acoustics
  1. Tez No: 201480
  2. Yazar: ARDA YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZERHAN YÜKSEL CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Prodüksiyon, ses kayıt stüdyosu, mimari akustik, psikoakustik, elektroakustik, performans odası, kontrol odası, izolasyon kabinleri, Production, sound recording studio, architectural acoustics, psychoacoustics, electroacoustics, performance room, control room, isolation booth
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Ses kayıt stüdyoları; mimari akustik, psikoakustik, elektroakustik ve teknolojinin etkileimini bünyesinde bulunduran ses prodüksiyonu mekanlarıdır. Gelimi ülkelerde, sözü geçen etkileimi oluturan her adım, ses kayıt stüdyosunun niteliini hemen hemen aynı oranda etkiler. Örnein, kayıt esnasında kullanılacak olan ekipmanların teknolojik ve teknik özellikleri, kaydedilen sesin dinlendii elektroakustik stüdyo monitörleri ve stüdyo ana hacimlerinin (kontrol odası, performans odası, izolasyon kabinleri) akustik nitelikleri kadar önemlidir ve ses kayıt stüdyolarının `baarılı' olarak nitelendirilebilmesi için bu adımların her birinin zincirin kuvvetli halkaları olmaları gerekir. Türkiye gibi gelimekte olan ülkelerde ses kayıt stüdyosu tasarımında özellikle stüdyo ekipmanlarının oldukça çoalması ve dolayısıyla fiyatlarının da kısmen hafiflemesi nedeniyle, gelimi ülkelerdeki stüdyo teknolojileri elde edilebiliyorsa da özellikle mimari akustik konusunda, gelimi ülkelerin saladıı akustik konfor koulları çounlukla salanamamaktadır. Bunun balıca nedenleri, stüdyo sahibinin mimari akustiin sonuç ürün kalitesi üzerindeki önemi konusunda yeterli bilgisinin olmaması, ülkemizde mimari akustik projelerini gerçekletirebilecek tasarımcı ve uygulamacıların azlıı ile mimari akustik ile ilgili konuların projelendirme ve uygulama giderlerinin getirdii maddi yük olarak sıralanabilir. Bu çalımada, ses kayıt stüdyosu tasarımında mimari akustiin rolü irdelenerek ülkemizde tasarımcılar, ses kayıt stüdyosu sahipleri, prodüksiyon irketleri ve kullanıcılara (teknik ekip ve müzisyenler) mimari akustik projelendirmenin, stüdyoyla ilgili dier etmenler kadar dikkate alınması gereinin daha somut olarak benimsetilmesi hedeflenmitir. Çalımanın temelini, mimari akustiin ana konuları olan gürültü denetimi ve hacim akustii oluturmu, bunun yanında ses kayıt stüdyolarının tarihsel ve teknolojik gelimelerinin de çalımaya dahil edilerek mimari akustiin rolünün daha iyi özümsenmesi amaçlanmıtır. Bu balamda, giri bölümünden hemen sonra Bölüm 2' de, müzik endüstrisi ana balıı altında ses kayıt endüstrisinin tarihsel geliimi ile müzik prodüksiyonu konularına deinilmitir. Bölüm 3' de, ses kayıt stüdyolarının tanımı, ilevi, tarihsel geliimi ile birlikte ses kayıt stüdyosu tipleri, stüdyoların ileyii ve mimari özellikleri ayrıntılı biçimde anlatılmıtır. Mimari akustik konusuna Bölüm 4' de deinilmeye balanmı ve akustik performans deerlendirme kriterleri; gürültü denetimi ve hacim akustii alt balıkları içinde sunulmutur. Ayrıca yine Bölüm 4' de, ses kayıt stüdyosu ekipmanlarının akustik performansa katkılarına da deinilmitir. Bölüm 5' de ise bir önceki bölümde deinilen akustik performans deerlendirme kriterleri temel alınarak, ses kayıt stüdyosu hacimleri için salanması gereken deerler ve bu hacimlerde yapılması gereken uygulamalar, ses kayıt stüdyolarında akustik tasarım kriterleri ve gereksinimler ana balıı içinde, yine gürültü denetimi ve hacim akustii alt balıkları altında ayrıntılı biçimde irdelenmitir. Sonuç kısmında ise, tüm bölümlerle ilgili genel bir deerlendirme yapılmı ve öneriler sunulmutur.
Özet (Çeviri)
Sound recording studios are the music production places that consist of an interaction between architectural acoustics, psychoacoustics, electroacoustics and technology. In the developed countries, these aspects which constitute the interaction have the equal considerations regarding the evaluation of the studio?s qualification. For instance, the technical specifications of the recording equipments have the equal consideration with the studio monitors? technical specifications and with the room acoustical qualities of the studio rooms (performance area, control room and isolation booth). Therefore, in order to qualify for a `good? sound recording studio, all the aspects have to be the strong links of the chain. In the developing countries like Türkiye, although it is possible to have the same studio technology of developed countries due to the decrease of the equipment prices around the world, only a few sound recording studios have `top level? acoustic conditions. The high prices of the acoustical projects, lacking the number of the qualified designers and the unprofessional manner of the studio owners regarding the studio acoustics are the main reasons of this problem. The main goal of this thesis is to examine the role of the architectural acoustics on the sound recording studio design and to divert the attention of the designers, studio owners, the music production companies and the users (technical team and musicians) to architectural acoustic aspects of interaction as much as others. The basis of the thesis is classified under the two main subjects of the architectural acoustics; noise control and the room acoustics. Nonetheless, the historical and technological developments of the sound recording studios are also mentioned so that the role of the architectural acoustics could be well assimilated. In this context, just after the introduction part in chapter 2, the historical development of the sound recording industry and music production are explained under the main heading of music industry. Sound recording studio definition, function, historical development in conjunction with its types, mechanism and architectural characteristics are examined in chapter 3. In the thesis, architectural acoustics are started to be discussed from the begining of chapter 4 and the acoustical performance evaluation criterions are presented under noise control and room acoustics sub headers. Furthermore, the contribution of the studio equipments to the acoustical performance is also emphasized in this chapter. In chapter 5, under the light of the acoustical performance evaluation criterions, the acoustical values that have to be maintained and the must have applications regarding the sound recording studio rooms are examined under the main heading of acoustical design criterions and requirements, in detail. Finally in the conclusion part, a common evaluation is made concerning all of the chapters and recommendations are submitted.