Sabit mıknatıslı senkron motorun kontrol yöntemleri ve endüstriyel uygulamaları
Permanent magnet synchronous motor control methods and its industrial applications
  1. Tez No: 201486
  2. Yazar: SELİN ÖZÇIRA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUR BEKİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sabit mıknatıslı senkron motor, doğrudan moment kontrolü, Matlab/Simulink modeli, Permanent magnet synchronous motor, direct torque control, Matlab/Simulink model
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Endüstriyel uygulamalarda, sabit mıknatıslı senkron motorlar, gittikçe daha geniş uygulama alanı bulmaktadır. Bu, sabit mıknatıslı senkron motorun yüksek güç yoğunluğundan ve yüksek moment üretmesinden kaynaklanmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte son yıllarda sabit mıknatıslı senkron motorlar üzerinde yapılan çalışmalar hızlanmış ve çalışmalar alan yönlendirmeli kontrol ve doğrudan moment kontrolü yöntemleri üzerinde yoğunlaşmıştır. Matematiksel modeli, uzay vektör teorisi, gerilim beslemeli inverter modeli, uzay vektör modülasyonu ve gerilim vektörlerinin seçimi sabit mıknatıslı senkron motor kontrolünün temel konularıdır. Bu çalışmada, sabit mıknatıslı senkron motorun yapısı ve matematiksel modeli verilmiş, kontrol yöntemleri incelenmiş ve endüstriyel uygulamalarda en yaygın kullanılan kontrol yöntemi olan doğrudan moment kontrolü metodu ile Matlab/Simulink simülasyonu gerçekleştirilmiştir. Sabit mıknatıslı senkron motorun analizi ile elektromanyetik moment değerindeki artışın, stator ve rotor manyetik akılarının arasında kalan açının artışı ile orantılı olduğunu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In industrial applications permanent magnet synchronous motors are being used increasingly in a wide range of applications. This is mainly due to permanet magnet synchronous motor?s superior power density and high torque. Nowadays the developing in technology works on the permanent magnet synchronous motors have been accelerated and concentrated on the areas of field oriented control and direct torque control methods. The mathematical model of the permanent magnet synchronous motor, space vector theory, voltage source inverter model, space vector modulation and selection of voltage vectors, are basic subjects in PMSM control. In this thesis, the structure and the control methods of permanent magnet synchronous motor (PMSM) are analysed and Matlab/Simulink simulation is realized using conventional Direct Torque Control (DTC) method. As a result of this analysis, it is observed that the increase of the electromagnetic torque is directly proportional to the increase of the angle between the stator and rotor magnetic flux linkages.