Modele dayalı öngörülü kontrol algoritmaları
Model predictive control algorithms
- Tez No: 201487
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM BEKLAN KÜÇÜKDEMİRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Model, Öngörü, Kontrol, Algoritma, Model, Prediction, Control, Algorithm
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Son yıllarda öngörülü kontrol bakıs açısının gelismesiyle Modele Dayalı Öngörülü Kontrol algoritmaları hem akademik çalısmalarda hem de endüstriyel uygulamalarda sık tercih edilen yöntemlerdir. Bu çalısmada da görülecegi üzere pek çok proseste bu algoritmalar çok iyi sonuçlar vermektedir. Diger yöntemlere göre uygulaması daha kolay oldugundan dolayı endüstride daha fazla tercih edilmektedir. Bu çalısmada ilk olarak öngörülü kontrol ile ilgili kısa bir literatür arastırması yapılarak bu konu hakkında daha önce yapılmıs olan önemli çalısmalarda bilgi verilmistir. Modele Dayalı Öngörülü Kontrol algoritmalarının en çok kullanılan üç algoritması, Genellestirilmis Öngörülü Kontrol, Dinamik Matris Kontrol ve Model Algoritmik Kontrol tanıtılmıstır. Bu algoritmalar hem tek degiskenli hem de çok degiskenli sistemler için anlatılmıstır. Tüm algoritmaların kontrol kurallarının ne sekilde elde edildigi matematiksel olarak ifade edilmeye çalısılmıstır. Ayrıca bu çalısmada Genellestirilmis Öngörülü Kontrol ve Dinamik Matris Kontrol algoritmaları farklı proseslere uygulanarak sonuçları gözlemlenmistir. Öngörülü kontrol algoritmaları çok degiskenli örneklere de uygulanarak çok degiskenli öngörülü kontrol algoritmaları da uygulamalı olarak anlatılmıstır. Bir örnekte PID kontrolör ile sonuçlar karsılastırılıp bu sonuçlar hakkında yorumlar yapılmıstır. Bu çalısmada yapılan tüm simulasyonlar ve hesaplamalar MATLAB ve Simulink programları kullanılarak yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Model Based Predictive Control algorithms have been used in academic studies and industrial processes because of development of predictive control view at control engineering recently. These algorithms have sufficient results for many different applications as it has been understood in this study. The implementation of algorithms is easier than the other algorithms. Therefore, these algorithms have been accepted by industry. In this study there is a historical perspective for model-based predictive control. Widely used Model Based Predictive Control algorithms; Generalized Predictive Control, Dynamic Matrix Control and Model Algorithmic Control are introduced in this study. Both Single Input Single Output Case and Multivariable Case are explained in details. Calculation of the control laws of all algorithms has been explained in this study. Simulations of Generalized Predictive Control and Dynamic Matrix Control algorithms for different processes have been made and the results of these simulations have been observed. There is a comparison of PID Controller and Generalized Predictive Controller results and there are comments about this comparison in this study. The simulations and calculations of the algorithms have been done in MATLAB environment.