Maksimal baskınlaştırılmış operator yarı grupları
Maximal dominated operator semigroups
  1. Tez No: 201493
  2. Yazar: DURSUN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Operatörler, vektör uzayları, semigruplar, sıkıstırma, baskınlastırma, Riesz uzayları, Operators, vector spaces, semigroups, contractions, domination, Riesz spaces
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
Reel ve Kompleks vektör uzayları üzerinde belli bir anlamda sınırlı olan maksimal operatör yarıgrupları çalısıldı. X vektör uzayının dual uzayı X' olsun. X' nin bir sıfır olmayan altuzayını ile gösterelim ve n : X [0, ) ve n' : [0, ) homojen fonksiyonları verilsin. Her ve her x X için (Tx) n ()n(x) ' dir. Yani her T C operatörü (n, n') çifti ile baskınlastırılmıs olacak sekilde X üzerindeki C koleksiyonları çalısıldı. Bu tezde kanıtlanan neticelerden birisi; homojen fonksiyonların böyle bir çifti ile baskınlastırılan operatörlerin herhangi bir maksimal semigrubu M = {T L(X) : T 1} olacak sekilde bir operatör quasinormu un var olmasıdır. O zaman bu genel neticelerin uygulamaları, sabit bir pozitif lineer operatör ile baskınlastırılmıs bir Riesz uzayı üzerinde regüler operatörlerin maksimal semigrupları ile verilir. Özellikle, verilen bir pozitif matris ile baskınlastırılmıs matrislerin maksimal semigrupları karakterize edilir.
Özet (Çeviri)
Maksimal operator semigroups, bounded in a certain sense, on real or complex vector spaces are studied. Let X be a vector space with dual space X'. Denote by a nonzero subspace of X' and let n : X [0, ), n' : [0, ) be given homogeneous functions. It is studied collections C of operators on X such that each operator T C is dominated by the pair (n, n'), i.e., ( ) ( Tx n )n(x) ' for all xX and all . One of the results proved in this work is that for any maximal semigroup M of operators dominated by such a pair of homogeneous functions there exists an operator quasi-norm for which M = {T L(X) : T 1}. Applications of these general results are then given to maximal semigroups of regular operators on a Riesz space dominated by a fixed positive linear operator. In particular, maximal semigroups of matrices dominated by a given positive matrix are characterized.