Optimizasyon teknikleri yöntemi ile oluklu üretim hattı problemi çözümü
Solution of corrugated sheet production problem by optimization techniques method
- Tez No: 201498
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Matematik, Mühendislik Bilimleri, Industrial and Industrial Engineering, Mathematics, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Oluklu Mukavva, Kombinasyonel Optimizasyon, Kombine Üretim, Oluklu Üretim, Kesme Optimizasyonu, Corrugated Sheet, Combinational Optimization, Combinatorial Production, Corrugated production, Cutting optimization
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu tezin amacı, oluklu üretim süreçlerinden en önemlisi olan kombine üretim safhasında maliyet, fire ve bekleme süresi konularında optimum derecede üretimi gerçekleştirecek matematiksel modelin kurulması ve gerçek hayatta uygulanmasıdır. Literatürde, benzer üretim aşamalarının optimizasyonu konusunda birçok çalışma yapılmış olmasına karşın oluklu üretimi konusunda özel bir çalışmaya rastlanmamıştır. Kombine üretim, şimdiye kadar usta diye tabir edilen kişilerce göz kararı ile seçilen ürünler bir arada üretilerek ?kombine üretim? işlemi tamamlanıyordu. Tez çerçevesinde ilk önce oluklu üretiminin ne olduğundan ve hangi aşamalardan geçtiğinden kısaca bahsedilecektir. Ardından asıl konumuz olan kombine üretim aşaması üzerinde durulacaktır. Bunun yanı sıra benzer konulardaki çalışmalardan, örneğin, kumaş kesme veya cam kesme işlemlerinden bahsedilecek ve Oluklu üretimin bunlardan faklı olan tarafları ortaya koyulacaktır. Kombine üretiminde optimizasyon yapılacak kısımlar yani problemin amacı ve koşulları ortaya konarak matematiksel modeli kurulacaktır. Bu Tez içerisinde, kombine üretiminin diğer bir adıyla oluklu kesme probleminin, hem lineer programlama problemine indirgenebileceği hem de uygun bir algoritma ile çözülebileceği öne sürülmüştür. Ardından da bu çözümün gerçekten de optimumluğu sağladığı gösterilecektir. Tezin son bölümünde ise sonuçların sayısal verileri yer almaktadır. Elde edilen sonuçlardan yola çıkarak yapılan optimizasyonun çok ciddi bir şekilde faydası ortaya çıkmıştır. Üretim maliyetlerinin düşmesine hatırı sayılır bir şekilde katkılar sağladığı görülmüştür. Lineer programlamanın kullanılması ile daha önce kullanılan deneme yanılma yöntemine göre sadece sonuca yaklaşan ihtimaller denendiği için daha hızlı sonuç elde edilmiştir. Aynı şekilde önerilen algoritma da mümkün olmayacak ihtimalleri atladığı için çok hızlı sonuç vermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to design the mathematical modeling to implement production in optimum level about cost, outage and waiting period in the phase of combinational manufacturing which is the most important process of the corrugated cardboard production processes and to carry out it. Although there is a huge number of works for solving similar problems, there is no special work about corrugated production optimization. The combinational manufacturing process has been implementing by the craftsmen by gathering products which are chosen roughly for now on. In this study, first of all, what the corrugated production is and processes of it are introduced basically. Then the combinational manufacturing which is the main purpose of this study is focused. In addition to this, similar works like cutting stage problem or glass cutting problem are mentioned and the differences of corrugated production from the others are pointed. After that, according to the main aim of this study, the optimization conditions are introduced and the mathematical model of the problem is introduced. In this study, the problem of combinational manufacturing in the corrugated cardboard production is suggested that it can be solved by both linear programming and a suitable algorithm. Then, it is seen that the suggested solution really provides its optimum. In final section of this work, the numerical results of the solutions are presented. According to this data, the suggested optimization is turned out to be an advantage. This study helps on considerably the decrease in production costs. With the usage of linear programming, the solution is gotten rapidly. In the same way, because of the fact that the suggested algorithm passes the probabilities which are impossible, it also gets a rapid solution.