Matris özdeğer ve özvektörlerinin bazı uygulamaları
Some applications of matrixes'es eigenvalues and matrixes'es eigenvectors
  1. Tez No: 201497
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN YURTCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SOYUÇOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Simetrik matris, özdeğer, özvektör, kuadratik form, eylemsizlik momenti, eğilme, gerilme, şekil değiştirme, Symmetric matrixes, eigenvalue, eigenvector, quadratic form, moment of inertia, flexure, stress, deformation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Özdeğer ve özvektör problemleri birçok mühendislik alanında karşımıza çıkar. Bu tezde, özdeğer ve özvektörleri uygulamada önemli olan bazı matrisler ele alınmıştır. Bunlar, kütle ve alan eylemsizlik, gerilme ve şekil değiştirme tansörlerinin kartezyen koordinatlardaki bileşenlerinden oluşan matrislerdir. Çalışmada ele alınan matrisler ve ilgili özdeğer ve özvektör problemlerinin uygulamada nasıl karşımıza çıktığı, bu özdeğer ve özvektörlerin fiziksel anlamlarının ne olduğu ve bunların kullanımının getireceği kolaylıklardan bazıları gösterilmeye çalışılmıştır. Ayrıca, bu matrislerin, dönüşüm bağıntıları elde edilmiş ve kartezyen koordinatlarda tansör tanımına uyduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Eigenvalue and eigenvector problems arise in many engineering applications. In this thesis, we consider some matrices which are important ones in applications. The elements of these matrices consist of cartesian components of the mass and area inertia tensors, stress tensor and strain tensor. We give the physical meanings and some facilities of eigenvalues and eigenvectors of these matrices. Moreover we obtained the transformation equations of the mentioned matrices and we showed that they are actually the tensor transformation relations.