Poli(1-azobisiklo[4.2.0]oktan) ve türevlerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of poly(1-azabicyclo[4.2.0]octane) polymers and their derivatives
  1. Tez No: 201501
  2. Yazar: ERDEM KARABULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP AKDESTE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Bioengineering, Chemistry, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: polielektrolit, polikonidin, katyonik halka açılması polimerizasyonu, polyelectrolyte, policonidine, cationic ring-opening polymerization
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Son yıllarda fonksiyonel biyopolimer sistemlerin gelistirilmesine yönelik çok fazla sayıda çalısmalar yapılmıstır. Bugüne kadar yapılmıs çalısmalarda biyolojik özellikli polielektrolitlerin sentezi, karakterizasyonu ve kullanım çesitliliği üzerinde durulmustur. Bu tez çalısmasında yapısında heteroatom bulunduran biyobozunur bir polielektrolit olan poli(1-azobisiklo[4.2.0]oktan) (polikonidin) sentezi ve karakterizasyonu anlatılmaktadır. Poli(1-azobisiklo[4.2.0]oktan) eldesi için öncelikle bu polimerin monomeri olan 1- azobisiklo[4.2.0]oktan (konidin) monomerinin sentezi organik yöntemlerle gerçeklestirilmistir. Daha sonra değisik molekül ağırlıklarına sahip polimerler sentezlenmis ve bu polimerlerin karakterizasyonu farklı yöntemlerle (UV, FT-IR, SEC, Ultrasantrifüj) yapılmıstır. Elde edilen polimerlerin bir kısmı bromoasetik asit ile modifiye edilerek polimere uygun fizikokimyasal özellikler kazandırılmaya çalısılmıstır. Konidin sentezinin her asamasında olusan maddelerin FT-IR ve UV spektrumları alınmıs ve sentezin izlediği yol sürekli kontrol edilmistir. Sentezlenen konidin, monomer olarak kullanılmıs ve farklı baslatıcılar varlığında (metil iyodür, etil bromür, heksadesil bromür, tbutil bromür, benzoil klorür ve trimetilsilan bromür) katyonik halka açılması polimerizasyonu ile poli(1-azobisiklo[4.2.0]oktan) elde edilmistir. Baslatıcı/monomer oranı değistirilerek bunun polimerlerin karakteristiğine olan etkisi incelenmistir. Poli(1-azobisiklo[4.2.0]oktan)'ın kimyasal modifikasyonu için bromoasetik asit kullanılmıs ve polimerin kuarternlesmesi ile poliamfolit sentezi gerçeklestirilmistir. Polielektrolitlerin fizikokimyasal özelliklerinin yapı ile doğrudan iliskili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle sentezlenen polimerin karakterizasyonunun yapılması amaçlanmıstır. Poli(1- azobisiklo[4.2.0]oktan)'in FT-IR spektrumları alınmıs ve dört dedektörlü (ısık saçılması, refraktif indeks, viskozite ve UV) moleküler eleme kromatografisi ile polimerlerin molekül ağırlıkları, polidispersite değerleri (Mw/Mn), Mark-Houwink sabitleri ve partikül yarıçapları ölçülmüstür. Zeta Sizer ile polimer zincirlerinin boyut analizi yapılmıs ve zeta potansiyelleri ölçülmüstür. Sentezlenen polimerlerin sedimentasyon katsayıları Ultrasantrifüj ile belirlenmistir. Polimerlerin molekül ağırlıklarının baslatıcı miktarı ve türündeki değisimler ile polimerizasyon ortamından etkilendiği belirlenmistir. Polimerin bromoasetik asit türevinin hücre canlılığına etkisi meme kanseri hücreleri (MCF 7) üzerinde in vitro ortamda incelenmis ve polimer konsantrasyonu değisikliğinin hücre canlılığına etkisi arastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In recent years there have been made so many research which are intended for developing functional biopolymer systems. In most of the studies until now, it is emphasized on the synthesis, characterization and the diversity of biologically featured polyelectrolytes. In this thesis, the synthesis of a biodegredable polyelctrolyte, (polyconidine) which has an heteroatom in its structure is explained. For poly(1-azobicyclo[4.2.0]octane) obtaining, initially the synthesis of the monomer, 1-azobicyclo[4.2.0]octane (conidine) is carried out by organic methods which then will be used in polymer synthesis. Thereafter, polymers having different molecular weights are synthesized and the characterization of these polymers are done by different methods such as UV, FT-IR, SEC and Ultracenrifuge. By the modification of obtained polymers with bromoacetic acid, gaining some suitable physicochemical properties to polymer is studied. FT-IR and UV spectra of substances formed on each step of conidine synthesis were recorded and the pathway of the synthesis was checked constantly. Synthesized conidine was used as monomer and in the existance of different initiators (methyl iodide, ethyl bromide, hexadecyl bromide, t-butyl bromide, benzoyl chloride and trimethylsilane bromide) poly(1- azobicyclo[4.2.0]octane) was obtained by cationic ring opening polymerization. The effect of changing Initiator/monomer ratio on the polymers? characteristics was also examined. For the chemical modification of poly(1-azobicyclo[4.2.0]octane), bromoacetic acid is used and polyampholyte synthesis is achieved with the quaternization of the polymer. It is known that the physicochemical properties of polyelectrolytes is directly related to the structure. For this reason the characterization of synthesized poly(1-azobicyclo[4.2.0]octane) is intended. FT-IR spectra of poly(1-azobicyclo[4.2.0]octane) is recorded and molecular weights, Mw/Mn values, Mark-Houwink constants and molecular diameters of the polymers are measured with size-exclusion chromatography with four-detectors (light-scattering, refractive index, viscosity and UV). With Zeta Sizer, size-analysis of polymer chains are done and their zeta potentials are measured. Svedberg constants that belongs to the obtained polymers and the graphics for sedimentation values are determined with ultracentrifuge. It is determined that molecular weights of the polymers are affected by the change in the amount and the type of initiators used and also from the polymerization media. Analysing of having biodegradable characteristics of the synthesized polymers has been being reviewed. The effect to the cell proliferation of polymer derivatives with bromoacetic acid was observed with breast cancer cells (MCF 7) in vitro enviroment. The effect to the cell proliferation of polymer concentration was observed.