Hepatit B yüzey antijeni 95-109 peptid dizisinin sentezi ve polielektrolitler ile suda çözünebilen biyokonjugatlarının geliştirilmesi
Synthesis of the region of 95-109 of Hepatitis B surface antigen (HBsAg) peptide and water soluble bioconjugates with polyelectrolytes
- Tez No: 201502
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP AKDESTE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Katı faz peptid sentezi, sentetik peptidler, biyokonjugasyon, polielektrolit, Solid phase peptide synthesis, synthetic peptides, bioconjugation, polyelectrolytes
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Tez çalısmamızda, Hepatit B virüsüne ait yüzey antijeni peptidi (HBsAg) epitoplarından 95- 109 amino asid dizisinin sentezi yapılmıstır. Bu peptidin sentetik polianyonlar ile farklı yöntemler (Sulu ortamda ve organik ortamda mikrodalga destekli) kullanılarak sentezlenen biyokonjugatlarının fizikokimyasal özellikleri incelenmistir. Hepatit B virüsünün yüzey antijen epitopuna ait 95-109 amino asid dizisi: WLVLLDYQGMLPVCPL seklindedir. Bu peptidin sentezi, Merrifield tarafından gelistirilen Katı Faz Peptid Sentezi (SPPS) yöntemi ile Liberty Mikrodalga Peptid Sentezi Cihazında (CEM), Fmoc kimyası kullanılarak yapılmıstır. Literatürde bulunmayan yeni bir yaklasımla, ilk kez Hepatit B yüzey antijen epitoplarından 95-109 amino asid dizisinin amino ucuna Triptofan amino asidi eklenmistir. Böylelikle sentezlenen peptide floresans özellik kazandırılarak, sentezlenen peptidin florosans spektrofotometre cihazı ile incelenmesine olanak saglanmıstır. Tez çalısmamızda, yüksek immünejeniklige sahip peptid konjugatlarını elde etmek için yeni bir yaklasım olarak; antijenik peptid moleküllerinin konjugasyonunda tasıyıcı olarak kendiliginden adjuvant etkisine sahip olan sentetik polianyonlar kullanılmıstır. Peptid antijeni olarak HBsAg'nin hidrofobik özellikli ve tek bir amin grubu içeren 95-109 dizisinin seçilmesi, gerek temel fizikokimyasal arastırmalar gerekse de daha immunojenik biyokonjugatların gelistirilebilmesi için varsayılmıstır. HBsAg'nin 95-109 amino asit dizisinin biyopolimerlerle sulu ortamda yapılan biyokonjugasyonlarında, farklı baslangıç mol oranları (nPeptid/nPolimer= 1, 3, 5, 7, 9 ) ve farklı aktivasyon mekanizmaları kullanılarak, biyokonjugatların fizikokimyasal davranısları incelenmistir. Ayrıca susuz organik ortamda, mikrodalga destekli yöntemle sentezlenen polimer-peptid konjugatı da, yeni bir yöntem olarak incelenmistir. Sentezlenen biyokonjugatların yapı ve karakterizasyonunu HPLC, VISCOTEK [Dört Detektörlü-UV, Refraktif Indeks, Viskozite ve Isık Saçılması, kromatografik Sistem] ve FTIR gibi spektroskopik ve flourimetrik (Floresans Spektrofotometre cihazı ile) yöntemlerle incelenmistir. Aktivasyon ve konjugasyonun mekanizması ve olusan konjugatların yapı modelleri tartısılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, we have synthesized the 95-109 region of the antigenic part of Hepatitis B Surface Antigen (HBsAg) Peptide by using Solid Phase Peptide Synthesis (SPPS). The amino acid composition of this sequence is: WLVLLDYQGMLPVCPL. The synthesis of the 95-109 region of the highly hydrophobic and antigenic part of Hepatitis B Surface Antigen (HBsAg) Peptide was performed by Liberty Microwave Peptide Synthesizer (CEM Corp.) using Solid Phase Peptide Synthesis (SPPS) methods and Fmoc chemistry developed by B. Merrifield. For the first time, diffrently from literature, we have synthesized the region of 95-109 of the epitopes of HbsAg peptide with including Tryptophan amino acid in N-terminus of the peptide in order to have gained fluorescence properties to the peptide molecule. The final product peptide was characterized by various choromatographic methods. In our study, we have developed new approaches to get highly immunogenic peptide conjugates: Synthetic polianions carry out the carrier molecule and adjuvant roles simultaneously and used for the conjugation with the peptide molecules. Using the 95-109 region of HBsAg peptide that highly hydrophobic and containing one amino group as an antigen, has been chosen for both physicochemical researches and developing more immunogenic bioconjugates. The bioconjugates were synthesized using different activation mechanisms and the different initial molar ratios (npeptide/npolymer= 1, 3, 5, 7, 9) of the polyanions and the peptide. And physicochemical properties of the bioconjugates were investigated. Also this peptide was conjugated with synthetic polyanions by using microwave method. The structure and characterization of the synthesized conjugates was analyzed by various choromatographic and fluorometric methods such as HPLC (High Performance Liquid Chromatography), VISCOTEK (Size Exclusion Chromatography including 4 different detector: Ultra Violet, Refractive Index, Right Angle Light Scattering and Viscometer detectors) and Fluorescence Spectrometer. The mechanisms of the activation and conjugation steps and the structures of the synthesized conjugates will be discussed.