Aydınlatma otomasyonu ile enerji tasarrufu
Energy saving with illumination automation
- Tez No: 201513
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aydınlatma, aydınlatma otomasyonu, aydınlatma yönetimi, enerji tasarrufu, dijital adreslenebilir aydınlatma arayüzü, Illumination, illumination automation, lighting management, energy saving, digital addressable lighting interface
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Günümüzde yabancı ülkelerde önemli bir yer tutan ve ülkemizde de hızla yaygınlasan aydınlatma kontrol sistemlerindeki son gelismeler ve sagladıgı avantajlar anlatılmaktadır. Ülkemizde son yıllara kadar bir odanın aydınlatılması için odanın ortasında bir lambanın bulunması yeterli görülmekteydi. Oysa ki aydınlatmacılık, kullanıcıların zaman içinde degisen ihtiyaçlarını karsılayabilmek için birçok bilginin göz önüne alınarak yapılması gereken bir mühendislik uygulamasıdır. Buradaki temel gaye mekanın istenilen düzeyde aydınlatılması olmaktan çıkıp, istenilen durumlar karsısında esnek olabilen bir aydınlatma sistemi olusturmaktır. Gün ısıgı ve hareket sensörleriyle de aydınlık seviyesi kontrol altında tutularak enerji tasarrufu saglanabilir. Bu arastırmada aydınlatma kontrol sistemlerinin amacı ve çalısma sekilleri anlatılmaya çalısılmıstır. Aydınlatma sistemlerinin farklı mekanlara göre seçimi, bu asamada kullanılacak kontrol elemanlarının özellikleri ve dikkat edilmesi gereken konulara deginilmistir. Dogru seçilmis bir aydınlatma otomasyonun kullanıcıya sagladıgı faydalar ve sistemin ne kadar enerji tasarrufu saglanabilecegi örnek uygulamalar ile gösterilip, ülke ekonomisine sagladıgı faydalar vurgulanmıstır.
Özet (Çeviri)
Recent developments and the advantages of lighting control systems that recently has taken an important place in foreign countries and also rapidly became widespread in our country are told. In our country, putting a lamp in the middle of a room was seen enough to light the room until recent years. However, lighting is an engineering application which is to be done by considering much knowledge to meet the users? needs changing in time. Here in, the basic goal is beyond lighting the place in desired level, but creating a lighting system which can be flexible for the desired situations. Energy saving can be provided by keeping the light level under control with the help of daylight and the movement sensors. The aim of this research is to explain the goal and the working methods of the lighting control systems. It was mentioned here to choosing lighting system as to different places, the features of the control components to be used in this process and the points that must be regarded. The advantages of the right chosen lighting automation for users and how much energy saving the system can provide were shown with application examples and the advantages of it provided for national economy were stressed.