Tekstil endüstrisi proses suyu hazırlanmasında membran proseslerin uygulanması
The application of membrane processes in process water preparation for textile industry
  1. Tez No: 201516
  2. Yazar: ÜRFET ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. TALHA GÖNÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: membran sistemleri, tekstil endüstrisi, proses suyu arıtımı, membrane systems, textile industry, process water treatment
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Geleneksel arıtma ile karşılaştırıldığında membran proseslerin uygulamalarından çıkarılan temel avantajları; değişmeyen kalitede su üretimi, daha küçük miktarda kimyasal madde ilavesi ve daha az enerji tüketimidir. Yüksek performanstaki membran sisteminin başarılı üretimine pek çok faktör katkıda bulunur. Membran filtrasyon öncesinde ön arıtma son derece önemlidir. Ön arıtmanın yapısı ve esası, pek çok durumda, tüm tesisin performansını belirler. Tekstil endüstrisi oldukça yüksek, özel su tüketimi ile karakterize edilir. Proses suyu ihtiyacı tekstil prosesi işleminin tipine, materyalin ya da son ürünün tipine ve kullanılan belirli makine ya da tekniklere özgüdür. Pek çok tekstil üretim prosesi uygun hazırlama, temizleme, renklendirme ve ürün bitirme için gerekli olan ıslak kimyasal proses işlemidir ve bazı prosesler için, proses suyunun kalitesi çok önemlidir. Bu nedenle tekstil endüstrisinde yüksek kalitede proses suyu üretmek için membran sistemlerine olan talep çok güçlüdür. Bu çalışmada, membran sistemleri açıklanmış; tekstil endüstrisinin üretim prosesleri ve proses suyu gereksinimleri belirtilmiş ve proses sularının arıtımı için membran sistemlerini kullanan dört tekstil tesisi ve sistem performansları incelenmiştir. Membran sistemleri ve demineralizasyon sistemi için ilk yatırım ve işletme maliyetleri hesaplanmış ve birim su üretim maliyetleri karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Basic advantages arising from the application of membrane processes as compared with tradiontional treatment are production of water of invariable quality, smaller quantity of added chemical substances and lower energy consumption. Several factors contribute to the successful fabrication of a high-performance membrane system. Pretreatment prior to membrane filtration is extremely important. The nature and thoroughness of the pretreatment, in many cases, determine the overall plant performance. The textile industry is characterised by its fairly high specific water consumption. The process water demand is specific to the type of textile processing operation, the type of material or final product and the specific machine or technique used. A number of textile manufacturing processes are chemical wet processing operations necessary to properly prepare, purify, colour or finish the product and for some processes, the quality of process water is very important. For this reason, the demand for membrane systems to produce high quality process water for the textile industry is very strong. In this study, membrane systems have been clarified; manufacturing processes and process water requirements of textile industry have been explained; and four textile plants, which use membrane systems to treat their process water, and systems? performance have been examined. The first investment and operating costs have been calculated for membrane systems and demineralisation system and the prices of unit water production have been compared.