Açık maden işletmelerinde jeodezik uygulamalar
Geodesic applications on open pit mining
- Tez No: 201530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ERKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Açık maden işletmeleri, jeodezik çalışmalar, dekapaj, Open pit mining, geodetic researches, stripping
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Ülkemizde linyit kömürü işletmeciliği Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından yapılmaktadır. 1957 yılında kurulmuş olan TKİ yurt sathına yayılmış 4 müessese, 4 işletme müdürlüğü, 1 kontrol müdürlüğü ve 3 kontrol başmühendisliğinden oluşmaktadır. TKİ tarafından üretilen kömürün yaklaşık % 90' ı açık işletme yöntemi ile elde edilmektedir. Mühendislik hizmeti veren ve bir çok alanda olduğu gibi açık işletmelerde de yapılan jeodezik çalışmalar; teknolojinin gelişmesi ve mühendislik projelerine duyulan gereksinimin artmasıyla büyük önem kazanmıştır. TKİ bünyesinde her yıl yapılan ortalama 150-200 milyon m3 dekapaj miktarının ölçülerek tespit edilmesi, dekapaj projelerinin hazırlanmasından bitiş aşamasına kadar tüm işlemlerde harita mühendislerine büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu çerçevede TKİ Çan B/1.5 Panosu 35.000.000 m3 lük Dekapaj Projesi Örneği ile açık işletmelerdeki jeodezik çalışmalar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In our country, industry of lignite coal is run by Turkey Coal Company (TKİ). TKİ established in 1957 and TKİ have 4 institutions, 4 company head offices, 1 control head office and 3 control chief engineering which are spreaded on our native country. Adequately 90 % pits is producing by TKİ with open pit mine method. Doing geodesic researches in open pit mine are very important with providing technology and remaining necessity to engineering projects like lots of parts which are giving service about engineering. Quality of stripping is confirming with measurements adequately 150-200 million m3 every year so preparing intial parts to finally parts all researches about stripping projects surveying engineers have more important responsibities. In this study TKİ Çan B/1.5 Area 35.000.000 m3 sample of stripping project take charge of with geodetic researches in open pit mines